Hlavní obsah

Debl Hernych, Minář: zrodil se pár pro Davisův pohár?

Marek BurkertPrávo

Nečekaný je hodně slabé slovo. Víkendový triumf Jana Hernycha a Iva Mináře v deblu na antukovém turnaji v Mnichově byl neskutečným překvapením. Zvlášť když česká dvojice, která společně hrála poprvé v životě, vyřadila hned v prvním kole nejlepší pár světa, americké bratry Bryanovy.

Článek

Náhoda? Nejspíš ne. Hernych s Minářem totiž přehráli i další ostřílené deblisty: Němce Kohlmanna s Waskem a ve finále Australany Fishera s Kerrem. „Dobré bylo, že se kluci nezastavili u jednoho výsledku a koncentrovali se až do konce turnaje,“ těší daviscupového kapitána Jaroslava Navrátila.

Hernychovi s Minářem k průlomu paradoxně pomohla první prohraná sada s fenomenálními sourozenci Bryanovými. „Dostali jsme 1:6 a teprve potom jsme se trochu uvolnili,“ tvrdí Hernych. „Já začal na bekhendu a po prvním setu jsme se prohodili,“ popisuje. Čechům nahrál i povrch. „Bryani strašně dobře servírují, mají rychlý přechod na síť, ale na antuce je šance líp zreturnovat, než třeba na betonu. Míček může jinak odskočit…“

Postupem týdne podle Hernycha čeští tenisté zjistili, že jsou pro čtyřhru jako stvoření. „Nejdřív jsme nevěděli, co od sebe máme čekat. Ale časem jsme se víc a víc sehrávali. Trochu jsme zariskovali a zjistili, že to půjde. Ve finále jsme si už věřili.“

Jak Hernych (29 let), tak Minář (24 let) navíc mají zkušenosti s Davis Cupem a sehraná deblová dvojice by se Navrátilovi náramně hodila. Nelze donekonečna spoléhat na to, že Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem zastanou v týmové soutěži veškerou práci. „Honza s Ivem předvedli, jakou sílu dají dohromady dva singlisti. Záleží ale, jestli budou hrát společně na dalších turnajích,“ rozjímá Navrátil.

„Nebylo by špatný se takhle objevit v Davis Cupu. Ale musíme ty výsledky zopakovat,“ říká Hernych „Jako daviscupový kapitán na kluky určitě netlačím, aby vytvořili českého debla. Ani na Tomáše Berdycha, který teď hodně hraje s Kieferem, ani na Lukáše Dlouhého, jemuž to šlape s Paesem,“ dodává Navrátil.

Varianta, že se Hernych společně s Minářem na kurtu ještě objeví, se však rýsuje víc než jasně. „Říkali jsme si s Ivošem, že by byla škoda nechat to být, když nám to tak jde,“ líčí starší ze dvojice. „Jakmile bude šance, tak se do toho určitě pustíme.“ Další příležitost tu je hned příští týden. Na antukovém turnaji v rakouském Kitzbühelu.

Reklama