Hlavní obsah

Federer porazil světovou jedničku Nadala a má první letošní titul

MADRID

Švýcarskému tenistovi Rogeru Federerovi se podařilo podruhé v kariéře porazit na antuce Rafaela Nadala a díky tomu získat první letošní titul. Ve finále turnaje Masters v Madridu v neděli Federer týden před začátkem grandslamového Roland Garros zdolal španělského soupeře 6:4 a 6:4.

Článek

Svého velkého rivala porazil Federer teprve v sedmém z 20 vzájemných duelů, navíc v době, kdy se mu dlouho nedařilo zvítězit nad hráčem z nejlepší světové čtveřice. Na Nadalovi bylo ve finále znát, že musel v sobotu absolvovat vyčerpávající semifinále proti Novaku Djokovičovi. To trvalo čtyři hodiny a stalo se vůbec nejdelším třísetovým zápasem v takzvané open éře od roku 1968.

"Vždycky je lepší hrát den před dalším zápasem hodinu a ne čtyři. Ale to je sport. Někdy se to stane jednomu, podruhé druhému. Rogerovi musím pogratulovat. Nehrál jsem svůj nejlepší tenis, ale on hrál o hodně lépe než já," uvedl poražený Nadal.

Oba finalisté si dlouho drželi svá podání a výměny končily často nevynucenými chybami. Zatímco domácí Španěl nevyužil dvě nabídnuté šance, Federer proměnil svůj jediný brejkbol v deváté hře a set dovedl do vítězného konce.

Stejný průběh měla i sezóna 2007

V druhé sadě se průběh opakoval. Tentokrát se sedmadvacetiletý Švýcar ujal vedení 4:2, a přestože za stavu 5:4 musel odvracet dva brejkboly, unavenému Nadalovi návrat do utkání nepovolil. "Prorazil mě jednou, prorazil mě podruhé a šel jsem domů," komentoval lakonicky průběh zápasu Nadal.

Světová jednička tak týden před French Open prohrála teprve pátý antukový zápas za poslední čtyři roky. Nadal tím přišel po titulech z Monte Carla a Říma o možnost jako první tenista vyhrát tři antukové turnaje Masters za sebou. Stejný průběh měla i sezóna 2007, kdy Federer vyhrál květnové Masters v Hamburku, na Roland Garros ale opět kraloval Nadal.

"Nemyslím, že to na něm zanechá nějaké škody. V Paříži bude zase hodně dobrý," poznamenal Federer, jemuž ovšem vítězství nad antukovým fenoménem dodalo sebevědomí. "Možná před pár týdny jsem byl ještě trochu nejistý a nevěděl jsem, jestli dokážu vyhrát Roland Garros. To se ale nyní změnilo. Tuhle výhru jsem potřeboval, protože mám letos za sebou pár hodně špatných porážek," řekl Švýcar týden před startem posledního grandslamu, který ještě nezískal.

Safinová získala druhý titul za sebou

Světová tenisová jednička Dinara Safinová si vylepšila sebevědomí před Roland Garros druhým ziskem titulu za sebou. Třiadvacetiletá Ruska napodobila svůj týden starý úspěch z Říma a po nedělním finálovém vítězství nad Dánkou Caroline Wozniackou triumfovala i v Madridu.

Safinová porazila o pět let mladší soupeřku 6:2, 6:4 i díky 18 vítězným úderům. I přes porážku se osmnáctiletá Wozniacká stane příští týden první Dánkou v elitní desítce žebříčku.

Ziskem jedenáctého titulu v kariéře potvrdila Safinová dobrou formu, která ji provází od 20. dubna, kdy se posunula na první místo pořadí WTA. Od té doby má zápasovou bilanci 14:1, přičemž jedinou prohru jí uštědřila krajanka Světlana Kuzněcovová ve finále turnaje ve Stuttgartu.

Na madridské antuce ztratila Safinová jediný set, ve třetím kole s Češkou Lucií Šafářovou.

Ani ve čtvrtém finále se nedočkala prvního letošního titulu česko-americká deblová dvojice Květa Peschkeová, Lisa Raymondová. V rozhodujícím souboji nestačila na nejlepší pár světa Cara Blacková, Liezel Huberová, jemuž podlehla 6:10 v super-tiebreaku.

MADRID
Ženy (dotace 3,5 miliónu dolarů):
Dvouhra - finále:
Safinová (1-Rus.) - Wozniacká (9-Dán.) 6:2, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Blacková, Huberová (1-Zimb./USA) - Peschkeová, Raymondová (3-ČR/USA)4:6, 6:3, 10:6.
Muži (dotace 3,7 miliónu dolarů):
Dvouhra - finále:
Federer (1-Švýc.) - Nadal (2-Šp.) 6:4, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Nestor, Zimonjič (2-Kan./Srb.) - Aspelin, Moodie (Švéd./JAR) 6:4, 6:4.
PÖRTSCHACHU
Muži (dotace 450 000 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Vassallo-Arguello (5-Arg.) - Ch. Rochus (Belg.) 6:2, 6:4, García-Lopez (Šp.) - Phau (Něm.) 6:3, 6:2.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články