Hlavní obsah

Porazí konečně někdo Nadala? To je otázka startujícího Roland Garros

PAŘÍŽ

Spojení antuka a Nadal znamená ve světě tenisu totéž jako Francie a Eiffelova věž. A právě ve Francii, kde jako každoročně vyvrcholí antuková sezóna, španělský fenomén ještě nikdy neprohrál. Dokáže ho někdo zdolat v letošním roce? To je otázka letošního French Open, které startuje v neděli. V ženské dvouhře touží konečně po prvním grandslamovém titulu světová jednička Dinara Safinová z Ruska.

Článek

Poprvé se na cihlovém povrchu ve francouzské metropoli představil v roce 2005 a hned slavil titul. Za rok obhájil. Pak také. Pak znovu. Bilance 28 vítězství, 0 porážek. To je vizitka tenisové jedničky a antukového krále Rafaela Nadala.

V letošní sezóně jej dokázali na okruhu ATP porazit pouze čtyři tenisté. Monfils, Del Potro a Murray ho zdolali na tvrdých površích. O velké překvapení se postaral ve finále turnaje v Madridu Roger Federer, který ve dvou setech vítěze letošního Australian Open zdolal. Švýcarovi se to povedlo právě na antuce. Zda se mu to podaří i ve finále Roland Garros, pokud se tam oba tenisté probojují, uvidíme 7. června, na kdy je poslední zápas Mezinárodního mistrovství Francie naplánováno.

Safinová chce dosáhnout na první granslamový titul

Na svůj první grandslamový titul si brousí zuby v ženské části světová jednička Dinara Safinová z Ruska, které je zejména ze strany soupeřek neustále připomínáno, že ačkoliv je na pomyslném tenisovém trůně, nikdy se jí trofej z jednoho ze čtyř nejprestižnějších turnajů nepodařilo zvednout nad hlavu.

V loňském roce skončila těsně pod vrcholem, když ji ve finále porazila Srbka Ana Ivanovičová. Podobně si Safinová vedla i na prvním grandslamu sezóny Australian Open, kde ve finále prohrála se Serenou Williamsovou. Právě obě sestry Williamsovy budou jejími největšími soupeřkami letošního French Open. Mezi favoritky se řadí i Srbky Jankovičová a Ivanovičová a krajanky Safinové Dementěvová a Kuzněcovová.

Štěpánek a Berdych bojovali se zraněními

Na pařížských kurtech se představí také oba nejlepší čeští reprezentanti. Radek Štěpánek i Tomáš Berdych však měli před turnajem zdravotní problémy. Štěpánek léčil krevní sraženinu v koleně a Tomáš Berdych prasklinu svalu ve stehně. Oba tenisté přitom měli dobrou formu, Štěpánek vyhrál dva turnaje a Berdych dominoval v Mnichově. Štěpánek se v prvním kole střetne s Argentincem Gaudiem, Berdych narazí na Itala Bolelliho.

V ženské části pavouku se představí sedm českých zástupkyň. Jedinou nasazenou je Iveta Benešová, která v prvním kole narazí na Němku Görgesovou. Lucii Šáfářovou čeká další Němka Lisická. Velmi těžký los připadl Kláře Zakopalové, která se střetne se Serenou Williamsovou. Lehký úkol nečeká ani Petru Cetkovskou, v prvním kole se střetne se Srbkou Jankovičovou. Vaidišová, která v nových šatech doufá v návrat mezi elitu, vyzve Ruanovou-Pascualovou ze Španělska.

Stejné odměny pro muže i pro ženy

V historii francouzského turnaje se z triumfu ve dvouhře radovalo několik českých tenistů. V mužské části na začátku padesátých let dvakrát zvítězil Jaroslav Drobný, Jan Kodeš se radoval v letech 1970 a 1971 a Ivan Lendl turnaj opanoval v letech 1984, 1986 a 1987. Mezi ženami zvítězila v roce 1981 Hana Mandlíková a v letech 1982 a 1984 Čechoameričanka Martina Navrátilová. Nejúspěšnější singlistkou historie je Američanka Chris Evertová, která triumfovala sedmkrát. Šestkrát se z vítězství radovali Grafová a Borg.

Tenisté si na letošním Roland Garros rozdělí celkem 16 150 460 eur (zhruba 429 miliónů korun), což je o půl miliónů více než v loňském roce. Muži i ženy si rozdělí stejné prémie, vítěz dvouhry inkasuje 1,06 miliónu eur. French Open začíná v Paříži v neděli 24. května a končí o dva týdny později.

Reklama

Související témata: