Hlavní obsah

Australané zaplatí za odmítnutí zápasu v Indii pokutu

LONDÝN

Australská tenisová federace zaplatí pokutu 10 000 dolarů (190 000 korun) za to, že odmítla z bezpečnostních důvodů vyslat svůj tým k utkání Davisova poháru do Indie. Navíc při nejbližší příležitosti přijdou australští reprezentanti o výhodu domácího prostředí bez ohledu na to, s kým budou hrát.

Článek

Austrálii hrozilo vyloučení z příštího ročníku soutěže, či přeřazení do nižší výkonnostní kategorie. Nadále však zůstává v první skupině asijsko-oceánské zóny.

O trestu dnes rozhodla Mezinárodní tenisová federace s tím, že Australané navíc uhradí náklady, které měly ITF i Indie v souvislosti s neuskutečněným zápasem.

Lleyton Hewitt a spol. měli hrát v Čennaí od 8. do 10. května, ale když ITF odmítla žádost o přeložení zápasu jinam, čtrnáct dní před utkáním definitivně svou účast odřekli.

Australanům se do Čennaí nechtělo kvůli obavám o bezpečnost především v souvislosti s březnovým teroristickým útokem na kriketový tým Srí Lanky v sousedním Pákistánu. "Do tak extrémně riskantní oblasti nemůžeme náš tým vyslat. Bylo by to od nás vůči hráčům nezodpovědné. Davisův pohár je pro nás velmi důležitý, ale některé věci jsou prostě důležitější než tenis," uvedl tehdy šéf australského tenisu Geoff Pollard.

Reklama

Související témata: