Hlavní obsah

Antukový tenisový povrch možná bude měnit barvy jako beton

MADRID/PRAHA

Na pařížských dvorcích Rolanda Garrose se nejspíš věčně budou tenisté klouzat po cihlově červené antuce. Na jiných turnajích to už tak v budoucnu být nemusí. Vedle zelené antuky, která se používá v Americe, se v poslední době diskutuje i o novince v podobě modré antuky.

Článek

Dříve či později chtějí modrou antuku používat na turnaji série Masters v Madridu. Tam si ji před čtrnácti dny mohli v rámci tréninku vyzkoušet muži i ženy a první reakce na experiment promotéra Iona Tiriaca a bývalého wimbledonského vítěze Manuela Santany byly dosti rozporuplné.

"Každý rok zkoušíme něco jiného a v pravidlech se nemluví o tom, jakou barvu má kurt mít. Tohle je budoucnost," řekl Tiriac.

Rafael Nadal, Roger Federer i Serena Williamsová se ale shodli, že se jim novinka vůbec nelíbí. "Jsem absolutně proti. Antuka je červená, to je její barva," konstatoval Nadal, první hráč světa. "Jenom jsem kurt viděl, když jsem šel kolem, a myslím, že nemá šanci," mínil Fededer.

Český hráč Radek Štěpánek modrou antuku v Madridu zahlédl a myslí si, že jde jen o módní výstřelek. "Který upadne v zapomnění. Modrá antuka vypadá hrozně a nemyslím si, že přežije," řekl devatenáctý tenista světa před cestou na grandslamové French Open.

Modrá barva není tenisu neznámá

Jenomže ne všichni jsou úplně proti. Zastánci mají v ruce argument, že modrá barva není tenisu neznámá. Vždyť betonové dvorce jsou natřeny modrou běžně. A vlastnosti povrchu se od červené antuky prakticky neliší. To je stejné jako u zelené antuky používané na oficiálních turnajích v Charlestonu, Houstonu a Amelia Islandu.

"Madrid může být v tomto směru průkopníkem," uvažoval Španěl Fernando Verdasco, který si na modré antuce zatrénoval. "Líbilo se mi to," hodnotil. A jiný názor přidal americký ranař Andy Roddick: "O barvu dvorce se nestarám a možná se díky tomu na antuce budu cítit lépe, protože si budu připadat jako na tvrdém povrchu."

Tiriac se rozhodně vzdát nechce. Sice akceptoval názory největších světových es Nadala a Federera, ale chce prosadit své zájmy. "Nadal je velký hráč, ale neděláme turnaj pro dva tenisty. Doufám, že se všichni probudí. Hráči, ATP, každý," konstatoval Tiriac.

Optimistický je rovněž Santana, jenž je ředitelem madridského podniku, který se dříve hrával v hale. "Důležitý je dialog mezi hráči a námi. Hráči nemusí hned vše odmítat a my zase nechceme přestat dělat věci, které jsou podle nás pro tenis dobré," řekl Santana.

Reklama

Související témata:
Beton