Hlavní obsah

Zakopalová na French Open trápila Williamsovou, Vaidišová rychle vypadla

PAŘÍŽ

Nicole Vaidišová strávila na tenisových dvorcích Rolanda Garrose v Paříži sotva hodinku a půl, když hned v prvním kole prohrála se Španělkou Virginií Ruanovou Pascualovou 4:6 a 3:6. Na velké favoritky nestačily Petra Cetkovská a Klára Zakopalová. Cetkovská prohrála s Jelenou Jankovičovou, Zakopalová dlouho trápila druhou nasazenou Serenu Williamsovou.

Článek

Zakopalová, která porazila Serenu Williamsovou letos na antuce v Marbelle, trápila Američanku i ve větrném duelu v Paříži. Přitom to vypadalo, že prohraje ve dvou setech. Za stavu 3:5 ale odvrátila při svém servisu pět mečbolů a druhou sadu získala v tie-breaku. "Říkala jsem si, že to konečně otočím všechno," řekla po utkání Zakopalová.

Ve třetí sadě pak stá hráčka světa získala podání americké soupeřky, která před Roland Garros prohrála na antuce třikrát po sobě, a při svém servisu vedla 40:0, ale náskok neudržela a záhy prohrávala 2:5. Odvrátila ještě další tři mečboly turnajové dvojky, ale nakonec vítězce Australian Open podlehla za dvě hodiny a 25 minut.

"Pozitivní je, že dokážu s takovými hráčkami hrát. Bohužel je pak úplně jedno, jestli prohraju 0:12 nebo 4:6 ve třetím, protože body do žebříčku mi nepřipíšou," dodala česká tenistka.

Vaidišová: Byl to špatný den

Vaidišová se v hodinu a čtvrt dlouhém duelu připravila o postup vlastními chybami. Podle statistiky zápasu jich udělala padesát, soupeřka jen devět. Češka tak vypadla v Paříži v 1. kole stejně jako loni a jen vzpomínka jí zbyla na tři roky starou semifinálovou účast.

"Nebudu to svádět na to, že jsem neměla zápasy, byl to špatný den. Opravdu mi to nešlo, ale musím uznat, že soupeřka hrála dobře, ale určitě jsem s tím mohla udělat něco víc," řekla Vaidišová.

Cetkovská čekala dvě hodiny

Cetkovská v zahajovacím utkání na centrálním dvorci uhrála s bývalou světovou jedničkou Jankovičovou ještě o dvě hry méně. "Nemůžu říci, že jsem spokojená, ale byl to po dlouhé době jeden z lepších zápasů. No, ale stejně jsem zklamaná," pronesla.

V prvním setu prohrávala po devatenácti minutách 1:4, když zápas přerušil déšť. V šatnách se čekalo dvě hodiny a deset minut a Češka se rozhodla ke změně taktiky. "Ze začátku jsem se víc dívala, co ona dělá, ale s hráčkami ze světové špičky to nejde," uvedla. Po pauze sice Jankovičová první set rychle dohrála, ale ve druhé sadě Cetkovská dvakrát vzala favoritce podání.

"Snažila jsem se riskovat za cenu chyby. I když to pak nevyšlo, bylo to lepší, než to tam zkoušet jenom vracet a hrát tak, že bych to odevzdala." Naděje Cetkovské na vyrovnanější průběh utkání srážely nejen nevynucené chyby, jako třeba dlouhý forhend při druhém mečbolu Jankovičové, ale rovněž její vlastní servis, který si ve druhém setu vyhrála jen jednou. "Servis mi nějak moc nešel," přitakala tenistka.

Cetkovskou tak stejně jako loni vyřadila na centrkurtu srbská tenistka, ale před rokem to byla pozdější vítězka Ana Ivanovičová, na kterou v osmifinále neuhrála ani game. Čtyřiadvacetiletou Češku, kterou trénuje Luboš Gerla, nyní čeká v žebříčku propad z 85. místa.

FRENCH OPEN 2009 - česká účast:
ŽENY
Dvouhra - 1. kolo:
Jankovičová (5-Srb.) - Petra Cetkovská (ČR) 6:2, 6:3, Ruano Pascualová (Šp.) - Nicole Vaidišová (ČR) 6:4, 6:3, S. Williamsová (2-USA) - Klára Zakopalová (ČR) 6:3, 6:7, (5:7), 6:4, Kutuzovová (Ukr.) - Zuzana Ondrášková (ČR) 6:2, 6:4.
Čtyřhra - 1. kolo:
Šafářová, Uhlířová (ČR) - Pinová, Foretzová (Fr.) 3:6, 6:1, 6:3, Benešová, Záhlavová Strýcová (ČR) - Bammerová, Husárová (Rak./SR) 6:1, 6:1, Savčuková, Tchien-tchien Sun (Ukr./Čína) - Voráčová, Grothová (ČR/SR) 6:2, 6:3

Reklama

Související témata: