Hlavní obsah

Štěpánek a Benešová postoupili do třetího kola Roland Garros

Čeští tenisté Radek Štěpánek a Iveta Benešová postoupili na French Open v Paříži už do třetího kola. Štěpánek si ve třech setech poradil s domácím Mathieuem Montcourtem, Benešová až překvapivě snadno přešla přes Rusku Kudrjavcevovou 6:1 a 6:2. S grandslamovým turnajem se už naopak rozloučila Lucie Hradecká, která ve druhém kole nestačila na Španělku Suarezovou Navarrovou po setech 2:6 a 4:6.

Článek

Štěpánek do zápasu nevstoupil šťastně, když prohrál hned svůj první servis. Přesto se podařilo rodákovi z Karviné získat své ztracené podání zpět a úvodní sadu nakonec vyhrát 6:4. Ve druhém setu sice dominoval Francouz, nejvýše nasazený Čech v pařížském turnaji ale dostál roli favorita a v dalších dvou setech zvítězil shodně 6:4. V dalším kole Štěpánka čeká Chorvat Mario Čilič, který v prvním kole vyřadil Jana Hernycha.

Benešová: Soupeřka asi nebyla ve své kůži

"Myslím, že jsem hrála solidně a na druhou stranu ona zase docela kazila, asi nebyla úplně ve své kůži. Někdy se to tak sejde," řekla 32. nasazená Benešová, která Kudrjavcevovou porazila za necelou hodinu. Nejtěžší byla hned první hra, v které česká jednička udělala tři dvojchyby. "Ještě, že jsem ji dokázala vyhrát," ulevila si Benešová, která si třetí kola na grandslamu zahrála i loni na Roland Garros a ve stejné fázi byla i na Australian Open v roce 2006.

O postup do osmifinále se šestadvacetiletá Benešová utká s Ivanovičovou, která loni Roland Garros vyhrála a předloni v Paříži hrála finále. S osmou hráčkou světa se Benešová zatím utkala čtyřikrát a pokaždé odešla poražena, ale strach z ní nemá.

"Mám za sebou dva zápasy odehrané a na další se těším, to rozhodně. A nebudu řešit, že hraju proti Ivanovičové. Každý se dá porazit," řekla Benešová. "Nechci koukat na to, kdo stojí proti mě, budu se snažit hrát svoji hru a uvidíme," prohlásila s tím, že když je vůči soupeři moc velký respekt, tak je to na hře znát.

Hradecká hrála chaoticky

Hradecká nenašla recept na vysoké liftované míče Suarezové Navarrové, která jí ze Španělek nejméně vyhovuje. "Balon strašně moc odskočí a člověk si musí buď ustoupit hodně dozadu nebo to hrát rychle po odskoku a já jsem se s její hrou nevyrovnala," řekla pražská tenistka. "Určitě cítím trochu zklamání, na druhou stranu radost, přece jen druhé kolo se nehraje pokaždé," hodnotila svoji grandslamovou premiéru ve dvouhře.

V prvním setu hrála podle svých slov chaoticky. Zkoušela různé styly, ale u žádného dlouho nevydržela. Ve druhé sadě se zlepšila a měla šanci vést 5:3. "Měla jsem dvě výhody a při jedné mi to uletělo asi jen půl centimetru. Škoda, pak by to bylo jiné," řekla Hradecká. Teď ji čeká příprava na trávu a Wimbledon a jednou v budoucnu třeba i reprezentace ve Fed Cupu. "To je teď tak trošku sen, teď jsem tomu jakoby blíž, tak uvidíme."

Střídavé úspěchy měl český tenis i ve čtyřhře. Postup do druhého kola slavili František Čermák se slovenským partnerem Michalem Mertinákem a Květa Peschkeová s Američankou Lisou Raymondovou. Naproti tomu čistě česká dvojice Hrdinová, Vaidišová nestačila v prvním kole na bělorusko-slovinský pár Džehalovičová, Klepačová.

FRENCH OPEN 2009 - česká účast:
MUŽI
Dvouhra - 1. kolo:
Štěpánek (18-ČR) - Montcourt (Fr.) 6:4, 4:6, 6:4, 6:4
Čtyřhra - 1. kolo:
František Čermák/Mertinák (SR) - Gonzalez, Monaco (Arg.) 7:6 (7:5), 6:3, Jan Hernych, Ch. Rochus (ČR/Belg.) - Beck, Scherrer (Něm./Švýc.) 6:7 (3:7), 6:2, 6:4, Lukáš Dlouhý, Paes (3-ČR/Ind.) - De Chaunac, Paire (Fr.) 6:1, 6:3, Kas, Wassen (Něm./Niz.) - Martin Damm, Lindstedt (16-ČR/Švéd.) 6:7 (6:8), 7:6 (7:5), 7:5.
ŽENY
Dvouhra - 2. kolo:
Iveta Benešová - Kudrjavcevová (Rus.) 6:1, 6:2, Suarezová (22-Šp.) - Lucie Hradecká 6:2, 6:4
Čtyřhra - 1. kolo:
Květa Peschkeová, Raymondová (2-ČR/USA) - Garbinová, Vinciová (It.) 6:2, 6:4, Džehalevičová, Klepačová (Běl./Slovin.) - Eva Hrdinová, Nicole Vaidišová 7:5, 3:6, 6:2, Dokičová, Klejbanovová (Austr./Rus.) - Petra Cetkovská, Suarezová (ČR/Šp.) 6:3, 6:2.
Výsledky ostatních zápasů najdete zde

Reklama