Hlavní obsah

Federer po třech hodinách udolal Haase a zůstal ve hře o titul

Švýcarský tenista Roger Federer si na antukovém Roland Garros udržel šanci na zisk svého posledního chybějícího grandslamového titulu. Druhý hráč světového žebříčku porazil v utkání 4. kola v pěti setech Němce Tommyho Haase a postoupil do čtvrtfinále. Federer byl přitom dva gamy od vyřazení, ale dramatické utkání po třech hodinách vyhrál 6:7, 5:7, 6:4, 6:0 a 6:2.

Článek

Po nečekaných výpadcích favoritů Novaka Djokoviče a především obhájce Rafaela Nadala se před Federerem otevřela šance na titul a jako by tento fakt švýcarského fenoména negativně ovlivnil. V prvních dvou setech často kazil především forhendové údery a naopak Haas téměř nechyboval. Německý tenista zvládl i krizovou situaci ve druhé sadě, kdy ztratil své podání a prohrával 3:4 před Federerovým servisem. Švýcar však brejk nevyužil a po ztrátě dvou servisů prohrál i set. "Velmi dobře podával a měl jsem opravdu velké potíže s returnem," uznal druhý hráč světa.

Zřejmě klíčový okamžik zápasu přišel v deváté hře třetí sady za stavu 4:4. Haas v něm zahrál dvojchybu a při Federerově brejkbolu skončil jeho volej daleko za základní čarou. Sedmadvacetiletý Švýcar následně vyhrál sedm gamů za sebou a rozloženému Haasovi nadělil kanára.

Zkušený Němec držel s favoritem v rozhodující sadě krok do stavu 2:2, kdy opět přišel o servis a rozjetého soupeře už nezastavil. "Pětisetové vítězství vám dá hodně informací o hře a motivaci do dalšího zápasu," dodal Federer, jenž odvrátil další pařížskou senzaci a může se připravovat na čtvrtfinále. V tom se střetne Gaelem Monfilsem, jenž zůstává jediným domácím želízkem ve dvouhře. Postup si zajistil hladkou výhrou ve třech setech nad turnajovou šestkou Andym Roddickem.

O největší překvapení dne se zasloužila Rumunka Sorana Cirsteaová, která v téměř tříhodinové bitvě přetlačila bývalou světovou jedničku Jelenu Jankovičovou. Ta sice vyhrála první set 6:3, v tom druhém ale neuhrála ani game a nechala si ošetřovat puchýře na noze. Za stavu 5:4 ve třetí sadě podávala na vítězství, ale devatenáctiletá Cirsteaová blížící se konec odvrátila. Navíc za stavu 8:7 proměnila třetí mečbol a dosáhla největšího úspěchu kariéry.

Williamsová proti Kuzněcovové

V atraktivním ženském čtvrtfinále se utkají Američanka Serena Williamsová a Ruska Světlana Kuzněcovová. Druhá nasazená Williamsová postoupila hladce 6:1, 6:2 přes Kanaďanku Aleksandru Wozniakovou a prodloužila svou vítěznou sérii na turnajích "Velké čtyřky" na 18 zápasů. Sedmadvacetiletá Američanka vyhrála loňské US Open a letošní Australian Open a útočí na zisk jedenáctého grandslamového titulu.

Kuzněcovová v duelu proti Radwaňské prorazila své soupeřce podání za stavu 4:4 a první sadu dovedla do vítězného konce. Ve druhém setu dokázala Polka srovnat stav setů, v závěrečném ale už dominovala favoritka a radovala se z postupu.

FRENCH OPEN 2009
Muži, dvouhra - 4. kolo:
Federer (2-Švýc.) - Haas (Něm.) 6:7 (4:7), 5:7, 6:4, 6:0, 6:2, Del Potro (5-Arg.) - Tsonga (9-Fr.) 6:1, 6:7 (5:7), 6:1, 6:4, Robredo (16-Šp.) - Kohlschreiber (29-Něm.) 6:4, 5:7, 7:6 (7:4), 6:2.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Lukáš Dlouhý, Paes (3-ČR/Indie) - Soares, Ullyett (5-Braz./Zimb.) 6:2, 7:6 (7:5).
Ženy, dvouhra - 4. kolo:
Kuzněcovová (7-Rus.) - A. Radwaňská (12-Pol.) 6:4, 1:6, 6:1, S. Williamsová (2-USA) - A. Wozniaková (24-Kan.) 6:1, 6:2, Cirsteaová (Rum.) - Jankovičová (5-Srb.) 3:6, 6:0, 9:7.
Čtyřhra, čvrtfinále
Azarenková, Vesninová (12-Běl./Rus.) - Čeng Ťie, Jen C' (Čína) 6:4, 4:6, 6:2, Medinaová-Garriguesová, Ruanová-Pascualová (3-Šp.) - Grönefeldová, Schnyderová (11-Něm./Švýc.) 7:6 (7:2), 6:2.
Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále:
B. Bryan, Huberová (1-USA) - Sá, Sugijamaová (5-Braz./Jap.) 1:6, 6:4, 12:10, Melo, Kingová (Braz./USA) - Kubot, Bammerová (Pol./Rak.) 6:3, 7:5

Reklama