Hlavní obsah

Cibulková dala Šarapovové kanára a postoupila do semifinále RG

PAŘÍŽ

Slovenská tenistka Dominika Cibulková dosáhla svého největšího úspěchu na grandslamovém turnaji v kariéře, když ve čtvrtfinále French Open vyřadila Marii Šarapovovou z Ruska až překvapivě snadno po sestech 6:0 a 6:2. O postup do finále se dvacetiletá Cibulková utká s další ruskou tenistkou a současnou světovou jedničkou Dinarou Safinovou.

Článek

Cibulková ve čtvrtfinále vyprovodila Šarapovovou z kurtu za hodinu a čtvrt po setech 6:0 a 6:2. Těžila především ze své přesné hry, když za celý zápas udělala jen devět chyb oproti sedmadvaceti Šarapovové. Ruská hvězda tak ani tentokráte do své sbírky nepřidá poslední chybějící grandslamovou trofej, na Roland Garros byla dosud nejlépe v semifinále v roce 2007.

To Safinová prožila ve čtvrtfinále první krizový moment, ale přes Bělorusku Victorii Azarenkovou nakonec postoupila. Světová jednička, která v předchozích čtyřech zápasech na Roland Garros ztratila jen pět her, tentokráte jasně prohrála první set. Poté však navázala na své předchozí výkony a vyhrála 1:6, 6:4 a 6:2.

Dinara Safinová se připravuje na podání v utkání s Azarenkovoufoto: Reuters /Charles Platiau

V úvodních čtyřech zápasech na turnaji předvedla Safinová druhý nejlepší výkon v historii turnaje. Lepší byla ve stejné fázi Roland Garros pouze Mary Piercová, která před patnácti lety ztratila během čtyř zápasů o game méně. Dnes se však Ruska dlouho nemohla dostat do rytmu.

Azarenková, která v osmifinále vyřadila obhájkyni titulu Srbku Anu Ivanovičovou, rychle prorazila podání Safinové a především díky téměř bezchybné hře ovládla první set 6:1. V druhé sadě již Safinová přitvrdila v síle svých úderů a nutila Azarenkovou k chybám. Běloruska tak oproti jediné chybě z prvního setu udělala v druhé sadě hned 13 nevynucených chyb a prohrála 4:6.

"Na začátku to šlo nějak moc rychle. Nic jsem s tím nemohla dělat. Bylo klíčové, že jsem ve druhé sadě odskočila. Victoria byla pro mě dobrým testem. Hrála ve skvělé formě," uvedla Safinová, která v rozhodující sadě již nepřipustila komplikace a zajistila si postup mezi nejlepší čtyři hráčky turnaje, kde se utká s se Slovenkou Dominikou Cibulkovou. Tu sice dvakrát porazila, ale při posledním souboji na lednovém Hopmanově poháru s ní prohrála.

Zahozená raketa Victorie Azarenkové v zápase se Safinovoufoto: ČTK/AP

Do semifinále postoupil i Švéd Robin Söderling, který si po osmifinálovém vyřazení největšího favorita turnaje a světové jedničky Rafaela Nadala vyšlápl i na Rusa Nikolaje Davyděnka. Pětadvacátý hráč světa nedal turnajové desítce žádnou šanci a vyhrál jasně 6:1, 6:3 a 6:1.

Čtyřiadvacetiletý Söderling je tak prvním Švédem v pařížském semifinále od roku 2000, kdy byl mezi nejlepšími čtyřmi na Roland Garros jeho současný kouč Magnus Norman. Nyní si o účast ve finále zahraje s Chilanem Fernandem Gonzalezem. Odpor Davyděnka zlomil hned v prvním setu, kdy jednoznačně diktoval tempo hry a za 23 minut vyhrál 6:1, když soupeři dovolil vyhrát jen deset míčků.

"Hned na začátku jsem mohl ztratit podání, ale udržel jsem ho a naopak sebral podání soupeři. Místo 0:2 to tak bylo 2:0 a to mě nakoplo," uvedl Söderling, který svého soupeře znovu ničil forhendem, kterým zahrál od základní čáry 19 ze svých 34 vítězných míčů. "Podle skóre to vypadá jako snadné vítězství, ale bylo těžší, než se zdá," dodal.

Nad výkonem Söderlinga na turnaji žasnul i Davyděnko. Podle něj hraje Švéd lépe než kdykoli předtím. "Hrál hrozně rychle a dobře kontroloval hru od základní čáry. Normálně mu to tak nejde," uvedl Rus. "Když jsem se snažil hrát lépe, on hrál ještě líp. Jenže většinou jsem já hrál špatně. Snažil jsem se to uběhat, ale nejsem Nadal," dodal na adresu světové jedničky.

Zápasy začaly minutou ticha

Nejtěžší možný soupeř čeká na českého tenistu Lukáše Dlouhého v semifinále čtyřhry na French Open. Společně s Indem Leanderem Paesem nastoupí proti prvnímu nasazenému páru Nenad Zimonjič, Daniel Nestor.

Srbsko-kanadská dvojice dnes nedala šanci Rusům Igoru Kunicynovi a Dmitriji Tursunovovi a vyhrála po setech 6:4 a 6:2. Rusové se sice v prvním setu dostali do vedení 4:1, poté však prohráli pět gamů za sebou a do utkání už se nedokázali vrátit.

Všechny dnešní zápasy na kurtech areálu Rolanda Garrose začínají minutou ticha za posádku letadla francouzské společnosti Air France, které se v úterý ztratilo nad Atlantikem při letu z Ria de Janeiro do Paříže.

FRENCH OPEN 2009
MUŽI
Dvouhra - čtvrtfinále:
Söderling (23-Švéd.) - Davyděnko (10-Rus.) 6:1, 6:3, 6:1, Gonzalez (12-Chile) - Murray (3-Brit.) 6:3, 3:6, 6:0, 6:4.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Nestor, Zimonjič (1-Kan./Srb.) - Kunicyn, Tursunov (Rus.) 6:4, 6:2, B. Bryan, M. Bryan (2-USA) - M. Lopez, Robredo (Šp.) 7:6 (7:1), 4:6, 7:6 (7:2).
ŽENY
Dvouhra - čtvrtfinále:
Safinová (1-Rus.) - Azarenková (9-Běl.) 1:6, 6:4, 6:2, Cibulková (20-SR) - Šarapovová (Rus.) 6:0, 6:2
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Blacková, Huberová (1-Zimb./USA) - Matteková-Sandsová, Petrovová (10-USA/Rus.) 6:3, 6:3, Hsieh Su-Wei, Pcheng Šuaj (9-Tchaj-wan/Čína) - A. Radwaňská, U. Radwaňská (Pol.) 2:6, 6:4, 7:5.
Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále:
Grönefeldová, Knowles (Něm./Bah.) - Klejbanovová, Soares (Rus./Braz.) 4:6, 6:3, 10:7, Petrovová, Mirnyj (4-Rus./Běl.) - Dechyová, Ram (Fr./Izr.) 6:3, 6:1.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík