Hlavní obsah

Cibulková před Paříží skoro netrénovala, teď je v semifinále

Když neproměnila první, druhý ani čtvrtý mečbol, na kurtu dupala jako vzteklé dítko. Nakonec ale vyhodila raketu do vzduchu a lehla si na záda na antuku. Slovenská tenistka Dominika Cibulková tak oslavila životní úspěch poté, co deklasovala Rusku Marii Šarapovovou a postoupila do semifinále Roland Garros.

Foto: ČTK/AP

Šťastná Dominika Cibulková po postupu do semifinále French Open

Článek

Dvacetiletá hráčka po výhře podala Rusce ruku a pak jakoby po kurtu tancovala, když házela do hlediště ručníky. "Máme obrovskou radost. Je to neskutečné," řekl kouč Vladimír Pláteník slovenským médiím. Rodačku z Piešťan přitom sužovaly před Paříží různé zdravotní problémy. Kvůli potížím s třísly vynechala turnaje v Římě a Madridu, navíc nastydla a antibiotika dobrala čtyři dny před turnajem.

"Naplno jsem před French Open hrála jen týden. Ještě se mi nestalo, že bych byla tak dlouhou mimo tenis. Potřebuji hodně štěstí při losu," říkala před turnajem slovenským médiím. Přání se jí vyplnilo a dosud nehrála proti hráčce z dvacítky. "Ale jednoduché zápasy to nebyly," upozornila na duely s Bondarenkovou či Szavayovou.

Šarapovová sice je bývalou první hráčkou světa, ale kvůli zranění ramene klesla na 107. pozici a v Paříži hrála druhý turnaj po návratu. "Dodržela taktiku od základní čáry a dařil se jí return. Podání moc nešlo, ale na Šarapovovou to stačilo," řekl kouč.

Třetí nejmenší tenistka světa si splnila sen

S pouhými 161 centimetry je Cibulková třetí nejmenší hráčkou na ženském okruhu. V mládí ji od tenisu zrazovali, že se kvůli výšce neprosadí, ale ona se o to víc motivovala a prosadila si své. "Dokázala jsem si, že na to mám, a to je můj splněný sen," napsala Cibulková na svých internetových stránkách.

Jako kdysi Michael Chang má skvělou kondici. K tomu jí pomáhá trenér Maroš Molnár, který připravuje třeba i některé slovenské hokejisty hrající NHL. "A kondičkou, bojovností a houževnatostí nahrazuji chybějící centimetry," uvedla pro deník Sport.

Turnajová dvacítka se dosud na grandslamovém turnaji dostala nejdále do čtvrtého kola letos na Australian Open. Nyní je druhou Slovenkou, která je v semifinále grandslamové dvouhry. Před ní to v Melbourne jako první dokázala minulý leden Daniela Hantuchová.

Koupí si kabelku od Vuittona

Již po výhře ve čtvrtém kole si vymýšlela odměnu za životní turnaj. A protože má slabost, jak netají, pro kabelky Louis Vuitton, tak půjde o tento doplněk. "Už jsem na internetu okukovala, co bych si mohla koupit. Určitě po turnaji vyrazím do obchodů," řekla serveru pravda.sk.

Předtím se jí ale splní jiný sen. Poprvé v životě si teď jistě zahraje na pařížském centrálním dvorci. "Každý po tom touží," usmála se. Proti světové jedničce Safinové na jiném krutu hrát nebude.

Její trenér věří, že má šanci i na finále. Důvodem k optimismu je výhra Cibulkové nad Safinovou na letošním lednovém Hopmanově poháru. "Dinaru dobře známe, je momentálně nevětší profesionálkou na okruhu, ale pokusíme se jí znepříjemnit život," podotkl Pláteník.

Reklama

  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner