Hlavní obsah

Semifinalistka Stosurová do patnácti let na antuce nehrála

PAŘÍŽ

Austrálie se po 21 letech znovu dočkala semifinalistky Roland Garros. Samantha Stosurová postoupila v Paříži mezi poslední čtyři, když dnes vyřadila ve čtvrtfinále Soranu Cirsteaovou z Rumunska. Dokonává tak svoji proměnu z bývalé nejlepší deblistky světa v elitní hráčku dvouhry s tvrdým servisem.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Australská tenistka Samantha Stosurová se raduje z postupu do semifinále Roland Garros po vítězství nad Soranou Cirsteaovou z Rumunska.

Článek

"Jsem nadšená, je to můj životní výsledek, ale chci dojít co nejdál," řekla pětadvacetiletá tenistka z Queenslandu. V cestě do finále jí stojí Ruska Světlana Kuzněcovová.

Stosurová napodobila krajanku Nicole Provisovou, která se na French Open dostala do semifinále v roce 1988. Posledním podobně úspěšným Australanem byl v Paříži Pat Rafter před dvanácti lety. A finále si na Roland Garros zahrála naposledy Wendy Turnbullová v roce 1979.

Jednou z největších zbraní Stosurové je servis. Podle mnohých má jedno z nejlepších podání mezi ženami. "Podává skoro jako chlap," uvedla Francouzka Virginie Razzanová po prohře v osmifinále. "Možná má lepší podání i než Venus Williamsová nebo její sestra Serena."

Podání těsně pod 200 km/h

V pěti odehraných zápasech dala osmnáct es, z tenistek byla v tomto pořadí druhá za Serenou Williamsovou. Míč z její rakety létal na polovinu soupeřek rychlostí okolo 196 km/h.

Dosud byla považována za skvělou deblistku. Vždyť s Američankou Lisou Raymondovou vyhrály US Open 2005 a o rok později triumfovaly na French Open. Není tak divu, že vládla deblovému žebříčku. Celkově má na kontě 22 deblových titulů, zatímco v singlu dosud neuspěla.

Ve dvouhře se začala zlepšovat v roce 2006. Na Australian Open postoupila do osmifinále a své antukové schopnosti naznačila na pražském turnaji ECM Prague Open, kde prohrála až ve finále. Jenomže pak její kariéra málem skončila. Kvůli virové meningitidě byla v září 2007 v nemocnici na Floridě a osm měsíců na okruhu WTA chyběla.

První raketu dostala až v osmi letech

Dokázala se vrátit a nyní se prosadila i na antuce. To je možná trochu bizarní, protože tento povrch poprvé viděla v 15 letech. Jako juniorka a posléze profesionálka na ní v Paříži prohrávala čtyři roky po sobě v prvním kole. "Postupem času jsem ale antuce přišla na chuť a mohu říci, že to je můj druhý nejoblíbenější povrch," tvrdila.

Trochu kuriózně začínala s tenisem. Nehrála jako jiné od tří let díky touze rodičů, aby doma měli šampionku. První tenisovou raketu dostala o Vánocích pod stromeček v osmi letech. Hrávala s bratrem Danielem, který si všiml, že je hodně šikovná, a řekl rodičům, aby jí zaplatili trenéra. Hodně pro ni trenérsky i životně znamenal Craig Morris, ale momentálně ji vede fedcupový kapitán Austrálie David Taylor.

V Paříži bydlí společně se svou současnou deblovou partnerkou Rennae Stubbsovou v apartmánu. A občas se snaží i něco uvařit. "Podle maminčina receptu jsem dělala kuře s rýží a bylo skvělé si pochutnat na vlastní večeři," culila se Australanka. Ráda chodí na jídlo do města, protože Paříž ji okouzlila. "Je nádherná," vyznala se.

Reklama

Související témata: