Hlavní obsah

Kuzněcovová v Paříži vyřadila Williamsovou, postupuje i Federer

PAŘÍŽ

Ruska Světlana Kuzněcovová postoupila potřetí v kariéře do semifinále French Open. Ruská tenistka porazila po setech 7:6, 5:7 a 7:5 druhou nasazenou Američanku Serenu Williamsovou. Kuzněcovová se v duelu o finále utká s Australankou Samatnou Stosurovou, která vyřadila Rumunku Soranu Cirsteaovou. Semifinále si zahraje také Roger Federer, který se v něm střetne s Argentincem Del Potrem.

Článek
Fotogalerie

Třiadvacetiletá Ruska mohla utkání rozhodnout mnohem dříve než téměř po třech hodinách. Po vyhraném tie-breaku se dostala v druhé sadě do vedení 4:2, ale Američanka rovněž potvrdila srdce bojovnice. Stav dokázala srovnat a v rozhodující sadě se ujala vedení 3:1. Od té doby však opět kupila více chyb. Skvělým servisem dokázala zlikvidovat dva soupeřčiny mečboly, na ten třetí už ale byla krátká.

Po triumfech na US Open a Australian Open se tak vítězná šňůra Williamsové zastavila na 18 grandslamových zápasech. "Po pravdě řečeno prohrála jsem si to sama a kvůli tomu, jak hrála ona. Ve třetím setu jsem měla šanci, ale pak jako bych se jí zeptala: chceš do toho semifinále? Protože já tam nechtěla," hořekovala nad promarněným vedením Williamsová.

V semifinále se Kuzněcovová střetne se Stosurovou

Kuzněcovová potvrzuje i v Paříži skvělou antukovou formu. Jako jediná na pomalém povrchu letos porazila světovou jedničku Dinaru Safinovou, s níž se může utkat o titul i na Roland Garros. Nejprve však musí Kuzněcovová porazit překvapivou semifinalistku Stosurovou.

Ta ve středu neměla větší problémy s Rumunkou Soranou Cirsteaovou. Jedinou slabší chvilku si vybrala za stavu 6:1 a 4:2, kdy poprvé a naposledy ztratila své podání. Stosurová v Paříži dokázala vyhrát před třemi lety čtyřhru, ve dvouhře je její letošní dosavadní výsledek jasně největším úspěchem kariéry.

Federer s Monfilsem problémy neměl

Federer je po třísetové výhře nad poslední domácí nadějí Gaelem Monfilsem znovu o krok blíže snu zkompletovat své úspěchy i o triumf na Roland Garros. Francouzský tenista mu dělal problémy především v první sadě, kde měl v závěru šanci na brejk, ale ve zkrácené hře jej Švýcar udolal 8:6. "Byl jsem hodně nervózní, protože jsem si myslel, že to bude velmi těžké. Bál jsem se jeho forhendu," uznal Federer, jenž Monfilse loni vyřadil v semifinále.

Od druhého setu už byl Švýcar na kurtu lepší a po dalších dvou sadách s výsledky 6:2 a 6:4 se probojoval do dvacátého grandslamového semifinále za sebou. V tom se utká s Del Potrem, jenž rovněž ve třech setech nedal šanci Tommymu Robredovi ze Španělska. Dvacetiletý Argentinec ničil soupeře tvrdými údery od základní čáry i ze servisu, při němž zaznamenal 14 es. Robredo se dopracoval k sedmi brejkbolům, ale nevyužil ani jeden.

Del Potro za poslední rok vylétl až na páté místo světového žebříčku, grandslamové semifinále si ale zahraje poprvé v životě. Se světovou dvojkou se utkal zatím pětkrát, neuhrál však ani set. Ze čtvrtfinále letošního Australian Open dokonce odešel s dvěma "kanáry".

French Open
Muži
Dvouhra - čtvrtfinále:
Federer (2-Švýc.) - Monfils (11-Fr.) 7:6 (8:6), 6:2, 6:4, Del Potro (5-Arg.) - Robredo (16-Šp.) 6:3, 6:4, 6:2.
Semifinálové dvojice:
Söderling (23-Švéd.) - Gonzalez (12-Chile), Federer - Del Potro.
Ženy
Dvouhra - čtvrtfinále:
Kuzněcovová (7-Rus.) - S. Williamsová (2-USA) 7:6 (7:3), 5:7, 7:5, Stosurová (30-Austr.) - Cirsteaová (Rum.) 6:1, 6:3.
Semifinálové dvojice: Safinová (1-Rus.) - Cibulková (20-SR), Kuzněcovová - Stosurová.
Čtyřhra - semifinále:
Medinaová-Garriguesová, Ruanová-Pascualová (3-Šp.) - Blacková, Huberová (1-Zimb./USA) 7:5, 5:7, 6:2.
Smíšená čtyřhra - semifinále:
B. Bryan, Huberová (1-USA) - Knowles, Grönefeldová (Bah./Něm.) 6:2, 6:2, Melo, Kingová (Braz./USA) - Mirnyj, Petrovová (4-Běl./Rus.) 6:2, 3:6, 10:7.

Reklama

Související témata: