Hlavní obsah

Ruské finále French Open obstarají Safinová s Kuzněcovovou

PAŘÍŽ

Ruskou vítězku bude mít letošní ročník grandslamového French Open. Do finále totiž postoupily Dinara Safinová a její krajanka Světlana Kuzněcovová. Světová tenisová jednička Safinová si finále po roce zopakuje po vítězství nad Slovenkou Dominikou Cibulkovou, Kuzněcovová ve třech setech zdolala Samanthu Stosurovou z Austrálie.

Článek
Fotogalerie

Tenistka Dominika Cibulková nepostoupila do finále grandslamového French Open. Slovenská hráčka ve čtvrtek nestačila v pařížském semifinále plném nepřesností na světovou jedničku Dinaru Safinovou, s kterou prohrála dvakrát 3:6 za hodinu a 41 minut. Safinová si v sobotu zahraje o titul proti krajance Světlaně Kuzněcovové.

Dvacetiletá Cibulková vstoupila do utkání výborně, odskočila do vedení 2:0, ale pak ztratila pět her v řadě. Slovenka měla stejně jako její ruská soupeřka v utkání k dispozici osm brejkbolů, jenže uspěla jen jednou. Safinová vzala Cibulkové podání hned čtyřikrát.

Dominika Cibulková v semifinále French Openfoto: ČTK/AP

Ruska udělala sedm dvojchyb a 24 nevynucených chyb, o tři více než Cibulková, ale měla také 24 vítězných úderů. Jako světová jednička (od 20. dubna) má bilanci 20 výher a jedné prohry.

Tu jí uštědřila právě její následující soupeřka Kuzněcovová ve finále turnaje ve Stuttgartu. Sestra Marata Safina si v Paříži zopakuje boj o titul po roce, Kuzněcovová po třech letech. Dnes se s překvapivou semifinalistkou Samanthou Stosurovou z Austrálie trápila tři sety, když obě především v úvodu kazily hodně výměn.

Stosurová se po prohraném prvním setu dokázala vyrovnat i se stavem 2:4 v druhém dějství. Také v tie-breaku čelila nepříznivému stavu 1:4, ale sérií tvrdých úderů Rusku donutila bojovat ještě téměř další hodinu. Kuzněcovová si však v důležitých momentech rozhodujícího setu servis podržela, naopak Stosurová v šesté hře kapitulovala.

Dlouhý ve finále čtyřhry

Tenista Lukáš Dlouhý si podruhé v kariéře zahraje o titul ve čtyřhře na French Open. Český hráč ve čtvrtek společně se svým partnerem Leanderem Paesem z Indie porazili v semifinále nejvýše nasazený kanadsko-srbský pár Daniel Nestor, Nenad Zimonjič dvakrát 7:6. V sobotním finále se střetnou s Jihoameričanem Wesleyem Moodiem a osmatřicetiletým Belgičanem Dickem Normanem.

"Porazili jsme je vůbec poprvé, to je neskutečné," radoval se Dlouhý. S Nestorem a Zimonjičem těsně prohráli letos ve finále v Rotterdamu a loni hned čtyřikrát včetně semifinále Wimbledonu. "Teď jsme využili druhé šance a zvládli to. Velká výhoda je, že už na sebe nevyvíjíme takový tlak, jako jsme mívali ve zvyku," řekl Paes.

Třetí nasazení mohli zápas ukončit dříve než v tie-breaku, protože už za stavu 5:4 a 6:5 v druhé sadě měli po dvou mečbolech. "Když to bylo na Zimonjiče, tak jsem si říkal, že by se to dalo udělat, protože si nebyl úplně jistý v kramflecích. Bohužel dal první servisy, takže to nevyšlo a museli jsme hrát znova," řekl Dlouhý.

Žádný stres před finále

Před finálovým duelem, jejich druhým pokusem o grandslamový titul (loni neuspěli na US Open), se nestresují. "Grandslam je nejtěžší turnaj a určitě se budeme snažit udělat maximum, abychom vyhráli. Když se to nepovede teď, tak se svět nezboří, ale určitě budeme bojovat dál, abychom to někdy dotáhli," konstatoval Dlouhý.

Šestadvacetiletý rodák z Písku postoupil do finále čtyřhry na French Open podruhé v kariéře. Předloni s Pavlem Víznerem prohráli s bahamsko-kanadským párem Mark Knowles, Nestor 1:2 na sety.

Český tenista zažil v Paříži i zajímavou historku. V pondělí našel v šatně zapomenutý telefon. "Tak na něj koukám a na zadní straně měl RF. No tak jsem šel za Feďákem (Rogerem Federerem), jestli mu něco nechybí. No, měl radost," popsal Dlouhý na internetu. Ostatně, s Federerem se dobře zná, občas se s ním Švýcar i rozehrává.

Posledním českým vítězem čtyřhry v Paříži je Daniel Vacek, který triumfoval s Rusem Jevgenijem Kafelnikovem v letech 1996 a 1997.

Přesně rok spolu

Dlouhý hraje společně s o deset let starším Paesem přesně rok. Dohromady se dali před loňským Roland Garros. "Přišel za mnou v Monte Carlu a ptal se, jestli bych s ním nechtěl hrát. Tak jsem mu řekl, že jo," vzpomínal Dlouhý na konci minulé sezony po Turnaji mistrů.

Bývalá světová deblová jednička Paes, který má na kontě rovných 40 titulů ve čtyřhře, zažíval své nejlepší roky po boku krajana Maheše Bhúpathího. Spolu vyhráli i French Open v letech 1999 a 2001. "On je velkej stratég a hlavně skvělej na síti," říká Dlouhý o Paesovi.

Oba plánují, že jejich spolupráce zdaleka nekončí. Nejen, že si čtyřhru vzájemně užívají, ale pořád mají pocit, že se jako tým zlepšují. "To je nejdůležitější. Učíme se nové triky, nové věci. Tvrdě na tom pracujeme, děláme správné věci," řekl Paes.

Smíšenou čtyřhru vyhráli Bryan s Huberovou

Američtí tenisté Bob Bryan a Liezel Huberová potvrdili v Paříži pozici nejvýše nasazeného páru a získali grandslamový titul ve smíšené čtyřhře. Ve finále Roland Garros ve čtvrtek porazili po vyrovnané bitvě brazilsko-americký pár Marcelo Melo, Vania Kingová 5:7, 7:6 a 10:7.

Dvaatřicetiletá Huberová má na kontě již čtyři grandslamová prvenství z ženské čtyřhry, v mixu ale vyhrála poprvé. O rok mladší Bob Bryan vyhrál se svým bratrem Mikem grandslamovou čtyřhru sedmkrát, v mixu nyní kraloval pošesté.

FRENCH OPEN 2009
MUŽI
Čtyřhra - semifinále:
Lukáš Dlouhý, Paes (3-ČR/Indie) - Nestor, Zimonjič (1-Kan./Srb.) 7:6 (7:4), 7:6 (7:5),  Moodie, Norman (JAR/Belg.) - B. Bryan, M. Bryan (2-USA) 0:6, 7:6 (7:5), 6:4.
ŽENY
Dvouhra - semifinále:
Safinová (1-Rus.) - Cibulková (20-SR) 6:3, 6:3, Kuzněcovová (7-Rus.) - Stosurová (30-Austr.) 6:4, 6:7 (5:7), 6:3.
Smíšená čtyřhra - finále:
B. Bryan, Huberová (1-USA) - Melo, Kingová (Braz./USA) 5:7, 7:6 (7:5), 10:7.

Reklama

Související témata: