Hlavní obsah

Dlouhý vyhrál s Paesem čtyřhru na French Open, titul má i Kuzněcovová

Český tenista Lukáš Dlouhý společně s Indem Leanderem Paesem vyhráli na French Open čtyřhru. V sobotním finále třetí nasazená dvojice porazila Wesleyho Moodieho s Dickem Normanem 3:6, 6:3 a 6:2. Po dvou setech bylo rozhodnuté ruské finále ženské dvouhry, v němž Světlana Kuzněcovová přehrála světovou jedničku Dinaru Safinovou 6:4 a 6:2.

Foto: Lionel Cironneau, ČTK/AP

Lukáš Dlouhý (vpravo) a Leander Paes s trofejí pro nejlepší deblisty French Open.

Článek

Dlouhý se tak stal po Jaroslavu Drobném, Tomáši Šmídovi a Danielu Vackovi teprve čtvrtým českým vítězem čtyřhry na Roland Garros. "Ani nevím co říct, nikdy jsem na grandslamu nic nevyhrál," řekl Dlouhý při ceremoniálu na dvorci. "Díky moc Leanderovi a všem, kteří mě podporovali," dodal šestadvacetiletý český tenista.

Česko-indickému páru nevyšel vstup do utkání, prohrával 0:3 a ztracený brejk už zpět nezískal. Paes dostal od Belgičana Normana, v 38 letech nejstaršího finalisty grandslamové čtyřhry, míčem do nosu, ale mohl pokračovat v utkání.

Druhý set naopak vyšel Dlouhému s Paesem a o titulu rozhodla třetí sada. V té se opět dařilo Dlouhému s Paesem, kteří skoro dvoumetrové soupeře eliminovali technickou hrou.

Spolupráce Dlouhého s Paesem začala loni právě v Paříži. Hned se jim začalo dařit a nyní po dvanácti měsících skončili v radostném objetí po titulu. Dlouhý tak proměnil svou čtvrtou finálovou účast v zisk prvního grandslamového deblového titulu. Předloni dvakrát neuspěl s Pavlem Víznerem a minulý rok na US Open s Paesem.

V Paříži se z titulu ve čtyřhře naposledy radoval Daniel Vacek s Jevgenijem Kafelnikovem, kteří v roce 1997 obhájili titul. Paes stál také u posledního českého deblového triumfu na grandslamu, před třemi lety vyhrál US Open spolu s Martinem Dammem

Safinová tlak neunesla

Kuzněcovová triumfovala na French Open poprvé v kariéře a na grandslamové konto přidala druhý zářez k vítězství na US Open v roce 2004. Do finálového duelu vstoupila sice ztraceným podáním, hned v následujícím gamu ale sebrala čistou hrou servis Safinové a vzápětí se opět bez ztráty fiftýnu ujala vedení. V osmé hře získala Kuzněcovová podání své soupeřky podruhé, při útoku na zisk prvního setu ale vzápětí sama ztratila a Safinová byla stále ve hře. Jenže hned v dalším gamu opět neudržela servis a přesněji hrající Kuzněcovová dotáhla první sadu za 39 minut do vítězného konce.

Úporná bitva pokračovala na dvorci Philippa Chatriera i ve druhém setu. Po čtyřech hrách byl stav vyrovnaný, Kuzněcovová ale v pátém gamu udržela podání a v následující hře prolomila servis soupeřky. Vzápětí odolala tlaku Safinové a v osmém gamu při podání své krajanky využila hned první mečbol, když úřadující světová jednička ukončila svou pařížskou misi dvojchybou.

"Když jsem přicházela na kurt, tak jsem si věřila, že všechno bude v pořádku. Byla jsem v pohodě," řekla vítězka v proslovu pro 15 tisíc diváků na centrálním dvorci. "Safinová je nyní lepší než já, je první na světě, ale byl na ní tlak a byla moc napjatá," doplnila.

Finálová soupeřka Kuzněcovové si podruhé za sebou vyslechla vyhlášení vítězky v roli poražené hráčky, loni nestačila ve finále na Anu Ivanovičovou. "Jsem ve stejné situaci, ale snad tady jednou vyhraju," zadoufala Safinová.

FRENCH OPEN
Muži, čtyřhra - finále:
Dlouhý, Paes (3-ČR/Indie) - Moodie, Norman (JAR/Belg.) 3:6, 6:3, 6:2
Ženy, dvouhra - finále:
Kuzněcovová (7-Rus.) - Safinová (1-Rus.) 6:4, 6:2.
Esa: 0:0. Dvojchyby: 1:7. Nevynucené chyby: 22:22. Vítězné míče: 12:11. Využité brejkboly: 5 ze 7/2 ze 4. Celkem získané míče: 59:44. Čas utkání: 1:14 hod.

Reklama

Související témata: