Hlavní obsah

Federer: Mohl bych skončit, ale neudělám to, protože tenis miluji

Vítězstvím na pařížské antuce show Rogera Federera na tenisových dvorcích nekončí. Švýcar po svém dnešním titulu na Roland Garros řekl, že mu nechybí motivace a chuť hrát dál, a dodal, že pokud vydrží zdravotně fit, chce pořád vyhrávat.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Dojatý Roger Federer vedle Andreho Agassiho po triumfu na French Open.

Článek
Fotogalerie

"Ano, mohl bych zítra skončit a odejít spokojený. Pro tenhle den jsem bojoval a je to velká výhra, ale neudělám to (neskončím), protože tenis miluji. Vím, že tenis nebudu moci hrát pořád, ale chci si to užívat co nejdéle," řekl sedmadvacetiletý Federer.

Všichni teď hovoří o tom, zda je Federer největším hráčem všech dob. Jestli je lepší než Rod Laver nebo Pete Sampras. On sám se do podobných diskusí nehodlá pouštět, chce se soustředit na tenis. "Je krásné být mezi nejlepšími, jsem na sebe pyšný, ale ať posoudí jiní, jestli jsem nejlepší ze všech," řekl Federer. "Mělo by se hodnotit, jak jsem si vedl, jestli dobře, skvěle, velmi dobře, nebo průměrně, až skončím. A končit ještě nehodlám," uvedl.

Ještě chce něco dokázat

Ve své kariéře už vyrovnal nebo překonal mnoho rekordů, ale všechny zdaleka ne. "Doufám, že ještě něco dokážu. Především ale musím zůstat fit, to je samozřejmě nejdůležitější, protože motivace a chuť dál hrát a ještě něco vyhrát nejsou problémem," podotkl tenista. Očekával ale, že titul na French Open a nadcházející narození jeho prvního dítěte situaci změní. Pozitivně změní. "Prožíváme se ženou (Mirkou Vavrinecovou) nádherné období a ty nadcházející roky budou opravdu velice vzrušující," těšil se Federer na budoucnost.

Nechtěl spojovat výhru na Roland Garros s tím, že se letos s Mirkou oženil a čekají dítě. "Osobní život je jednou částí mého života a profesionální tenis tou druhou. Je krásné, že Mirka je součástí obou, ale určitě to nemělo velký vliv na můj titul," uvažoval Federer.

Bývalá tenistka Vavrinecová má na Federera už dlouho velký vliv. Po jejím boku prožil i poslední večer před finále. Federer studoval hru Švéda Robina Söderlinga na videu, aby se na zápas dobře připravil, pak si s manželkou povídali a dali si spolu večeři na hotelovém pokoji."Nechtěl jsem mít kolem sebe příliš mnoho lidí. Chtěl jsem zůstat ve své zóně, ve své příjemné zóně a vyplatilo se," usmál se.

Pařížský titul je pro něj určitým zadostiučiněním. V 21 letech vyhrál Wimbledon, o rok později Australian Open a už za další rok US Open. Na Pohár mušketýrů ovšem čekal až do svých 27 let. "Pozor, nečekal jsem na něj 27 let, protože před 27 lety jsem se narodil. Rodiče mi odmalička neříkali, že musím vyhrát, jinak mě dají do sirotčince," rozesmál se Federer. "Oni věřili, že to zvládnu."

V úspěch v Paříži doufal

Přesto je tahle výhra pro něj důležitá a krásná. Pořád prý tušil, že jednou musí i na Roland Garros vyhrát. "Nedoufal jsem, ale věřil, že Paříž jednou získám. Čekal jsem na svoji šanci. I proto jsem se udržoval ve skvělé kondici. A věděl jsem, že Rafa (Nadal) nemůže vyhrávat pořád, jednou ve finále nebude a já uspěji."

Přesně to se mu letos splnilo. Rafaela Nadala, Federerův osud z předchozích čtyř let, vyřadil Söderling, kterého Švýcar zdolal ve finále. Měl ale velké problémy v závěrečném třetím setu s vlastními myšlenkami.

"Pořád se mi vracelo na mysl: Co když? Co se stane, když tady vyhraješ? Co to znamená? Co pak řekneš? Bylo to těžké," prozradil Federer svůj vnitřní boj. Před poslední hrou si dokonce přál, aby soupeř kazil, aby už nemusel moc hrát, jak byl nervózní. "Člověk si nedokáže pomoci, takže jsem si jen opakoval, až to vyhraješ, tak můžeš přemýšlet o tom, co bude," uvedl Federer.

Reklama