Hlavní obsah

Sukovo dilema: zelenáč Berdych nebo veterán Ulihrach?

PRAHA

Dvě jména se honí hlavou kapitánovi českých tenistů Cyrilu Sukovi před baráží Davisova poháru v Thajsku. Nasadit jako dvojku do utkání zkušeného Bohdana Ulihracha nebo dravého nováčka Tomáše Berdycha? Suk se zřejmě rozhodne až před čtvrtečním losem v Bangkoku.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

První zápas Davis cupu odkoučuje Cyril Suk až v Thajsku. Proti Rusku se totiž představil na dvorci ve čtyřhře.

Článek

Sukovi mohlo napovědět dnešní finále extraligy, které se uskutečnilo v sychravém počasí na antuce ve Zlíně a bylo poslední prověrkou před soubojem o udržení ve Světové skupině. Jednička Jiří Novák a Berdych si se svými soupeři ve dvouhře poradili, Ulihrach sužovaný nataženým stehenním svalem nedotáhl dobře rozjetý zápas s Petrem Kralertem a ve třech setech prohrál. Čtvrtým mužem Sukova týmu je deblista David Rikl.

Se čtyřhrou si Suk hlavu lámat nemusí. Novák mu kývl, že v případě potřeby nastoupí, i když by se rád soustředil jen na dvouhry. "Rýsuje se debl Novák - Rikl. Jirka si je vědom důležitosti tohoto utkání a je ochoten nastoupit. Dá se říci, že to předběžně slíbil," uvedl Suk. Novák s Riklem se na dvorcích společně nepředstavili od loňského květnového turnaje v Římě. Novák zaměřil svou energii na dvouhry a debl omezil. Rikl přesto věří, že by jim to zase klapalo. "Hráli jsme spolu šest let, tak si myslím, že by v tom neměl být nějaký problém," soudil Rikl.

:. ANKETA
Ulihrach nebo Berdych? Komu byste dali přednost vy? Hlasujte na konci článku.

Body? Proti dvojce!

Cesta k výhře je v představách kapitána jasně daná. Body se dají sbírat s thajskou dvojkou Danaiem Udomchokem. "A třetí bod? Jirka Novák může porazit Srichaphana nebo to vezmeme přes debla," odpověděl si sám Suk.

Tím se ale obloukem vrací k nastíněnému problému. Kdo bude dvojka? Ulihrach se po výpadku kvůli obvinění z dopingu dostává teprve do formy, Berdych výkonnostně vyrostl. "To je otevřené. Uvidíme až na místě, jak se kluci budou cítit," řekl Suk.

Kapitán by se případně nebál poslat na kurt osmnáctiletého zelenáče Berdycha. "Jsem připraven na všechno. Jako kapitán za to nesu zodpovědnost, ale s tím jsem do toho šel," konstatoval Suk. A samotný Berdych se souboje s Thajci a zejména jejich jedničkou Paradornem Srichaphanem nebojí. "Výhru ode mě nikdo čekat nebude, otrkám se a v neděli, pokud nastoupím, můžu být s Udomchokem v pohodě," uvažoval nahlas.

Berdych jako jediný Udomchoka zná, protože ho viděl letos několikrát na challengerech. "Je malinkej, jakž takž se hýbe a je hubený. Nemyslím, že by to měl být strašák," řekl o něm. "Já slyšel, že udržuje míč ve hře a nemá žádnou zbraň," dodal Suk.

Desetihodinový let vypotí v hale

Češi odlétají do Thajska zachránit účast ve Světové skupině, z které jako jediní nikdy nesestoupili, v sobotu z Vídně dvě hodiny po poledni. Tenisté po desetihodinovém letu přistanou v Bangkoku v neděli v šest ráno. Suk už přemýšlel o prvním tréninku v místní hale. "Na chvilku si půjdeme lehnout a odpoledne na půl hodinky zpotit, protože to je vždycky dobré. Osaháme si atmosféru," uvedl Suk.

Reklama

Související témata: