Hlavní obsah

Haas vyhrál na trávě v Halle a má tituly ze všech povrchů

PRAHA

Německý tenista Tommy Haas se na turnaji v Halle dočkal po více než dvou letech dalšího titulu na okruhu ATP. Jednatřicetiletý hráč, jehož kariéru v posledních sezonách přibrzdila série zranění, v neděli ve finále na domácí trávě porazil druhého nasazeného Srba Novaka Djokoviče 6:3, 6:7 a 6:1.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Německý tenista Tommy Haas na turnaji v Halle

Článek

Bývalý druhý hráč světového žebříčku Haas hrál ve finále poprvé od února 2007, kdy v Memphisu získal dosud poslední titul. Triumfem v Halle zkompletoval svou sbírku titulů, když dokázal vyhrát na každém povrchu. Celkem má na kontě dvanáct turnajových vítězství. Za triumf Haas obdržel prémii 115.150 eur z celkové dotace 750 tisíc.

Čtvrtý hráč světa Djokovič se stal hlavním favoritem soutěže poté, co se odhlásil čerstvý vítěz Roland Garros Roger Federer. Švýcar vyhrál v Halle pětkrát v uplynulých šesti letech, místo obhajoby titulu dal však přednost odpočinku.

Tenista Andy Murray vyhrál jako první Brit po 71 letech turnaj v Queen's Clubu. Třetí hráč světového žebříčku ATP, jenž byl na londýnské trávě nasazen jako číslo jedna, přehrál v dnešním finále Američana Jamese Blaka za 68 minut 7:5, 6:4. Murray tak navázal na Bunnyho Austina, dosud posledního britského vítěze v Queen's Clubu z roku 1938.

Dvaadvacetiletý Skot oplatil o sedm let staršímu soupeři porážku z jediného vzájemného zápasu z roku 2006. Za čtvrtý letošní a celkové dvanáctý titul v kariéře inkasoval Murray prémii 84.300 eur z celkové dotace 750.000.

Slovenka Rybáriková poprvé v kariéře vyhrála turnaj WTA

Tenisový turnaj žen na trávě v Birminghamu vyhrála Slovenka Magdalena Rybáriková a získala první titul na okruhu WTA. V nedělním finále generálky na Wimbledon porazila Číňanku Na Li po setech 6:0 a 7:6.

Dvacetiletá Rybáriková, které v žebříčku WTA patří 55. příčka, uspěla hned ve svém prvním finále v kariéře. Zkušenější soupeřku od začátku přehrávala a v prvním setu jí dokonce nedovolila získat ani hru. Druhý set již byl vyrovnaný až do závěrečného tie-breaku, v něm však opět dominovala Slovenka a proměnila první z pěti mečbolů.

Slovenská tenistka Magdalena Rybáriková se raduje z vítězství na turnaji v Birminghamufoto: ČTK/AP/Simon Dawson

"Je to skvělý pocit, rozhodně je to nejkrásnější okamžik mé kariéry," řekla Rybáriková na tiskové konferenci po zápase. "Byla jsem nervózní, ale v prvním setu ještě ne. Na začátku to bylo dobré, ale ve druhém to na mě padlo. Teď už je to ale skvělé. Je to sen," radovala se Slovenka.

Číňanka, jež v semifinále po skvělém výkonu vyřadila Rusku Marii Šarapovovou, žertem prohlásila, že to byl možná důvod jejího dnešního neúspěchu. "Poprvé v kariéře jsem porazila Šarapovovou. Včera jsem byla tak nadšená. Asi jsem zapomněla, že dneska hraju další zápas," řekla turnajová čtyřka.

Rybáriková si díky turnajovému vítězství výrazně polepší v žebříčku WTA, kde by mohla dosáhnout na své dosavadní maximum, kterým bylo 46. místo z letošního února.

BIRMINGHAM, ŽENY (tráva, dotace 220 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Rybáriková (13-SR) - Li Na (4-Čína) 6:0, 7:6 (7:2).
Čtyřhra - finále:
Blacková, Huberová (1-Zim./USA) - Kopsová-Jonesová, Spearsová (4-USA) 6:1, 6:4
HALLE, MUŽI (tráva, dotace 750 000 eur):
Dvouhra - finále:
Haas (Něm.) - Djokovič (2-Srb.) 6:3, 6:7 (4:7), 6:1.
Čtyřhra - finále:
Kas, Kohlschreiber (Něm.) - Beck, Chiudinelli (Něm./Švýc.) 6:3, 6:4
QUEEN´S, MUŽI (tráva, dotace 750 000 eur):
Dvouhra - finále:
Murray (1-Brit.) - Blake (6-USA) 7:5, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Moodie, Južnyj (JAR/Rus.) - Melo, Sá (6-Braz.) 6:4, 4:6, 10:6.

Reklama

Související témata: