Hlavní obsah

Kotník tenistky Kvitové se lepší, hráčka letí na Wimbledon

PROSTĚJOV

Měsíc musela tenistka Petra Kvitová nechat ležet raketu v tašce na křesle, poté co kvůli zraněnému pravému kotníku před dubnovým fedcupem vypadla z dobře rozjeté sezóny. Nyní se naděje českého tenisu na kurty vrací. Noha sice není ve stoprocentním stavu, přesto česká hráčka odletí v pátek do Británie na londýnský Wimbledon.

Článek

"Na Wimbledon se těším. Bude to na trávě zpestření sezony, ale uvidím, jaké to bude s hraním, protože ještě moc netrénuji. Mám za sebou takových pět tréninkových dnů, ale snad to půjde," uvedla devatenáctiletá tenistka v dnešním telefonickém rozhovoru s ČTK.

Vítězka lednového turnaje v Hobartu si nohu podvrkla týden před fedcupem v dubnu proti USA. Přesto pak v Brně jeden zápas vyhrála a jeden prohrála. Pak ještě zkusila dva turnaje, ale po vyřazení ve druhém kole v Madridu se od 12. května rozhodla nohu doléčit.

"Měkké tkáně se daly dohromady, ale měla i edém kosti, což se hojí mnohem déle. Nyní už noha po tréninku drží, i když to ještě není úplně ideální," řekl ČTK trenér tenistky David Kotyza. "Kotník se lepší. Kost je trošku pochroumaná, a když hraji déle, tak po námaze bolí, ale zlepšilo se to, a proto Wimbledon ano," dodala Kvitová.

Kvitová se poprvé v kariéře musela vypořádat s delší vynucenou pauzou uprostřed sezony. Zpočátku mohla jen posilovat břišní svaly a ruce, zatímco nohu musela nechat v klidu. "Nebylo to nic příjemného, ale moc jsem to neřešila a brala situaci, jaká byla," uvedla tenistka.

Volno využila ke studiu. Na gymnáziu v Bílovci doháněla úspěšně zkoušky, aby mohla ukončit čtvrtý ročník. "Zatím to zvládám. Ještě mi chybí angličtina a zeměpis a v září bude maturita," prozradila.

Kvůli výpadku klesla v žebříčku o dvacet míst. Z životního maxima, kterou byla čtyřicátá pozice, se propadla na šedesátou příčku. Přerušení sezony ji ale mrzelo obecně. "I kdyby nebyla předtím tak dobrá, tak by to vadilo. Musím se s tím vypořádat, rok je ještě dlouhý," řekla.

Tenisové dění sledovala na internetu a v televizi, při turnaji v Prostějově mluvila s Lucií Šafářovou. A v telefonickém kontaktu byla s dalšími reprezentačními kolegyněmi. "Volaly jsme si s Ivetou (Benešovou) a psaly jsme si i s Květou (Peschkeovou)," řekla.

Na trávě v All England Clubu hrála loni poprvé a hned v prvním kole prohrála ve třetím setu s Ukrajinkou Perebijnisovou. V případě letošního postupu tak může bodově získat. "Tráva je zcela jiná než ostatní povrchy. Jiný je pohyb, nebudou se moc hrát výměny, ale těším se a uvidím, jak to půjde. Snad něco vyjde," doufala Kvitová.

Reklama

Související témata: