Hlavní obsah

Berdych cítí formu a neobává se ani Davyděnka

Český tenista Tomáš Berdych vyhrál ve Wimbledonu druhé utkání po sobě na novém dvorci číslo dvě. Ve čtvrtek hladce porazil Francouze Paula-Henryho Mathieua a z míry ho nevyvedlo ani sedm neproměněných mečbolů. "Musím říci, že výkon byl určitě od začátku do konce vyrovnaný, koncentrovaný a skoro bezchybný," prohlásil po utkání. Nyní si věří i na svého soupeře v třetím kole Rusa Nikolaje Davyděnka, i když nad ním ještě nevyhrál.

Článek

Zápas druhého kola měl pod kontrolou. Lehce se zasekl jen na konci, když nemohl proměnit poslední míč. Na počtu mečbolů podle něj ale nezáleží. "Je to jedno, důležitý je, že jeden dopadl," řekl. "Když soupeř nemá co ztratit a už je mu to jedno, tak do míčů jde bez zábran," vysvětloval sedm mečbolů, které Mathieu odvrátil.

Berdych hrál už druhý zápas na novém kurtu číslo dvě. Jeho předchůdci se říkalo "pohřebiště favoritů", protože na něm nečekaně prohrála řada nasazených hráčů. Ale dvacátý nasazený Berdych na tuto tradici dnes nenavázal. "Kurt je nádherný. Mně se tam líbí a hraje se mi tam dobře. Tak doufejme, že výsledky budou pokračovat," dodal.

Nesdílí ani obavy některých hráčů, podle nichž je tráva na dvojce již po třech dnech turnaje hodně vyšlapaná. "Teď se tu hraje hodně od čáry, takže je tráva vyšlapaná spíš mimo kurt, kam míč nedopadá. Kurt je pořád dobrej," dodal Berdych.

Postupem vyrovnal výkon z loňska, kdy ve Wimbledonu vypadl v 3. kole. Tentokrát ho v něm čeká dvanáctý nasazený Davyděnko, který snadno zdolal Rumuna Victora Crivoie. "Když to bude Davyděnko, musím to brát jako výzvu," řekl Berdych ještě před začátkem jejich duelu.

S favorizovaným Rusem totiž prohrál všech osm vzájemných zápasů, v kterých získal jen čtyři sety. "Ale na trávě jsme spolu ještě nehráli," upozornil. "Myslím také, že jsem přece jen větší ´travař´ než on. To by mohla být moje výhoda," zhodnotil své vyhlídky nejvýše postavený český tenista současnosti.

Berdych se během prvních dvou utkání ve Wimbledonu dopustil jen 23 nevynucených chyb. Navíc se dosud mohl spolehnout na dobrý servis, který ani jednou neprohrál, a dokonce soupeřům dohromady povolil jen jeden brejkbol. "Mám za sebou dva vyhraný zápasy, dva dobrý zápasy, forma je. Jen pokračovat a jít dál," přál si Berdych.

Reklama

  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner