Hlavní obsah

Izraelský tenis slaví po 17 letech grandslamové osmifinále

Izraelský tenis slaví ve Wimbledonu nečekaný úspěch. Dudi Sela se po 17 letech stal prvním hráčem z tohoto státu, který si zahraje grandslamové osmifinále. Sela postoupil v All England Clubu do čtvrtého kola v pátek pozdě večer poté, co vyřadil patnáctého nasazeného Španěla Tommyho Robreda.

Foto: Kieran Doherty, Reuters

Izraelský tenista Dudi Sela během druhého kola Wimbledonu

Článek

Před Selou si naposledy zahrál o postup do grandslamového čtvrtfinále jeho krajan Amos Mansdorf na Australian Open 1992.

"Často jsem ho sledoval, když ještě hrával, a taky pak ze záznamu," řekl čtyřiadvacetiletý Sela o Mansdorfovi, který nyní pomáhá vychovávat nové talenty v národní federaci. "Myslím, že máme podobný styl. On byl taky dobrý na trávě a dal mi hodně dobrých rad," dodal Sela.

Mansdorfa tehdy zastavil Američan Jim Courier, Selovi teď stojí v cestě čtvrtý nasazený Novak Djokovič ze Srbska. "Nechám na kurtu všechno, ale snad budu hrát stejně dobře jako doteď," doufal Sela.

V hledišti měl hlasitou podporu izraelských fanoušků. "Dudi, Král izraelský," zpívalo se a atmosféra připomínala spíše Davisův pohár než třetí kolo Wimbledonu. "Je nádherné vidět tolik Židů, kteří mně přišli fandit," podotkl spokojeně Sela, aktuálně 46. hráč světa.

A doufal, že i v Izraeli sleduje jeho zápasy v televizi hodně lidí. Už za dva týdny totiž hraje jeho tým doma v Tel Avivu čtvrtfinále Světové skupiny s Ruskem. "Ještě se neprodalo moc vstupenek, tak snad se to zlepší a bude vyprodáno," přál si.

Reklama

Související témata: