Hlavní obsah

Berdychovi roste forma, ve Wimbledonu si věří i do dalších kol

LONDÝN

Sobotní hladké vítězství ve třetím kole Wimbledonu nad Rusem Nikolajem Davyděnkem bylo pro Tomáše Berdycha zřejmě nejlepším utkáním v letošní sezóně. Tenista, který dosud ve Wimbledonu neztratil ani set a o jeho výkonech se začíná mluvit, je spokojen s rostoucí formou a věří v další postup.

Foto: Anja Niedringhaus, ČTK/AP

Český tenista Tomáš Berdych během 3. kola Wimbledonu proti Davyděnkovi z Ruska

Článek

"Je to jedno z nejlepších vítězství roku. A navíc tím, že to bylo s Davyděnkem, tak je ta výhra sladší," řekla po utkání česká tenisová jednička, dvacátý nasazený hráč Wimbledonu. Berdych porazil Davyděnka teprve na devátý pokus - předcházejících osm utkání prohrál.

Bylo to ale jejich první utkání na trávě. Povrch byl určitě faktorem, ale už poslední zápas v Davisově poháru byl vyrovnaný, připomněl Berdych. "Výsledek se zdá jednoznačnější, než to vypadalo, ale jsem spokojen s tím, jak mi roste forma. Je třeba to udržet dál."

Cítí se dobře

Třiadvacetiletý Berdych porazil někdejší světovou trojku hladce 6:2, 6:3 a 6:2. Ve Wimbledonu ještě neztratil set a začíná se o něm mluvit. "Nezlobil bych se, kdybych postoupil dál. Forma tam je, cítím se dobře, všechno je v pohodě. Když bude výkon jako dnes, tak proč ne," řekl.

"Když se daří, tak zájem kolem je. Když ne, tak je zájem o jiný lidi," dodal k rostoucímu zájmu o svou hru. "Ale to ke sportu patří. Moc si to nepřipouštím a soustředím se sám na sebe. Připravuji se jen na další zápas."

Nepřikládal také velký význam třísetové výhře. "Nejdůležitější je, aby člověk uhrál poslední míč zápasu, a není tak důležitý, že to je ve třech, nebo pěti setech," řekl. Uznal ale, že "bonus je v tom, že člověk šetří síly a může si odpočinout do dalšího zápasu".

Nejvíce bude záležet na servisu

V pondělí ho v osmifinále čeká šestý nasazený Andy Roddick. "Pokud to bude Roddick, bude to nesmírně těžké utkání. Třikrát jsem s ním hrál, dvakrát jsem ho na rychlejších površích porazil. Tady ve Wimbledonu to je ale úplně jiný, tady on vždy hraje dobře," prohlásil Berdych, než se dozvěděl svého soupeře.

Stejně jako v utkání s Davyděnkem bude prý nejvíc záležet na servisu. "Budu se snažit si udržet servis až do tie-breaku. To pak nikdy nevíte, co se stane. Pak už bude záležet na drobnostech, nervozitě a tak," řekl Berdych, který byl se svým podáním proti Davyděnkovi spokojen.

"Oproti loňsku jsem vyzrálejší, dokážu se soustředit na kurtu a jsem s to víc ukázat, co umím," dodal hráč, který od konce loňského roku nově spolupracuje s koučem Tomášem Krupou.

Za celý zápas v sobotu ztratil pouze jediné podání. Davyděnkovi dovolil pouze pět brejkbolů, připsal si 12 es a 36 vítězných míčů. Berdych tak potřetí z posledních čtyř účastí na Wimbledonu prošel do osmifinále. Zatím se mu nejvíc vedlo před dvěma lety, kdy postoupil do čtvrtfinále.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík