Hlavní obsah

Ve Wimbledonu poprvé zatáhli střechu

Na turnaji ve Wimbledonu se poprvé v historii hrálo pod zataženou střechou. Premiéru pod novým zařízením na Centrálním dvorci, které stálo podle odhadů zhruba 80 miliónů liber (asi 2,4 miliardy korun), si v pondělí odbyly nejvýše nasazená Ruska Dinara Safinová a vítězka travnatého grandslamu z roku 2006 Francouzka Amelie Mauresmová.

Článek

"Na tenhle moment jsme v turnaji dlouho čekali. Snad poprvé ve Wimbledonu si někdo přál déšť. Je to vskutku historický moment, ale dál raději preferujeme slunečné dny, takže jsme rádi, že se později opět vyjasnilo," řekl výkonný ředitel klubu Ian Ritchie.

Zatímco v prvním hracím týdnu tenistům v Londýně až nezvykle přálo počasí, dnes odpoledne se nad All England Clubem rozpršelo. Krátce před 18:00 SELČ musely být zápasy na většině kurtů - včetně osmifinálového duelu Radka Štěpánka s Lleytonem Hewittem - přerušeny, ale na hlavním dvorci starém 87 let se mohlo pokračovat.

Hlavní rozhodčí turnaje Andy Jarrett nařídil za stavu 6:4 a 1:4 pro Mauresmovou zatáhnout střechu, což dopřálo oběma hráčkám krátkou pauzu. Instalace střechy sice trvá jen zhruba deset minut, ale ještě o něco delší čas vyžaduje spuštění větracího systému.

Vyhrála první míč v "halovém" Wimbledonu

"Skvělé. Velmi pěkné. S ničím se to nedá srovnat," řekla po utkání světová jednička Safinová. Ruska vyhrála první míč v "halovém" Wimbledonu, když se jí povedl přesný prohoz. Mauresmová pak kontrovala esem a prvním získaným gamem pod střechou, ale navždy bude do wimbledonských análů jako premiérová vítězka po zataženou střechou zapsána Safinová. "Zvláště atmosféra je výraznější," uvedla.

"Je to (střecha) určitě velké plus, aby se v turnaji mohlo pokračovat," řekla Mauresmová, která si při návratu na dvorec mohla vykroutit krk, když zkoumala průhlednou střechu nad hlavou. Při hře si všimla drobných změn. "Míč více letí a chvilku nám oběma trvalo, než jsme si na to zvykly," řekla francouzská hráčka.

Jako první si pod zatahovací střechou v All England Clubu zahrály letos v květnu při slavnostním otevření zrekonstruovaného dvorce tenisové legendy Andre Agassi, Steffi Grafová, Kim Clijstersová a bývalý britský reprezentant Tim Henman.

Reklama