Hlavní obsah

Wimbledon zná své semifinalisty, z favoritů vypadl jen Djokovič

LONDÝN

Do semifinále tenisového Wimbledonu postoupili Roger Federer, Andy Murray, Andy Roddick a Tommy Haas, který vyřadil čtvrtého nasazeného Novaka Djokoviče ze Srbska 3:1 na sety. Nejvíce se na postup nadřel Andy Roddick, jenž po pětisetové bitvě porazil Australana Lleytona Hewitta. Ve třech setech naopak postoupili pětinásobný vítěz Wimbledonu Roger Federer a domácí favorit Andy Murray.

Foto: Kieran Doherty, Reuters

Srbský tenista Novak Djokovič během přestávky čtvrtfinálového duelu Wimbledonu proti Tommy Haasovi z Německa

Článek
Fotogalerie

V duelu mezi Djokovičem a Haasem byl jasným favoritem čtvrtý nasazený Srb, přesto dokázal úvodní dva sety pro sebe získat Haas. V prvním dějství dokázala nasazená čtyřiadvacítka využít brejkbol za stavu 6:5. Ve druhé šadě Haas zvítězil po tie-breaku. Djokovičovi se podařilo zápas zdramatizovat po třetím setu, který získal pro sebe.

Německý tenista Tommy Haas během čtvrtfinálového duelu Wimbledonu proti Novaku Djokovičovi ze Srbskafoto: <a href="http://www.reuters.cz/">Reuters</a>/Kieran Doherty

Rozhodující se ukázala čtvrtá hra čtvrtého setu. Němec si vypracoval dva brejkboly. Djokovič poprvé v celém zápase dokázal oba dva odvrátit, přesto Haas využil další po výhodě. Srb se poté pokoušel útočit na servis svého protihráče, což se mu však nepodařilo a jednatřicetiletý Němec slaví postup do semifinále. O finálovou účast se Haas střetne s Rogerem Federerem.

Federer v duelu proti Karlovičovi nezaváhal

Dvě stě osm centimetrů vysoký Chorvat nedělal pětinásobnému vítězi slavného turnaje velké problémy. Karlovič, který ve čtvrtfinále vyřadil sedmého nasazeného Španěla Verdaska, Federerovi opět nasázel přes dvacet es, při servisu soupeře se však do hry příliš nedostával.

Švýcarský tenista Roger Federer během čtvrtfinálového zápasu Wimbledonu proti Ivu Karlovičovi z Chrovatskafoto: Reuters/Stefan Wermuth

Naopak Švýcar se v každém setu dokázal díky povedeným returnům a přesné hře u sítě k brejkům dostat. Ve třetím setu vzdoroval Karlovič až do tie-breaku, v němž však opět dominoval největší favorit turnaje.

Federer postoupil do jednadvacátého semifinále na grandslamových turnajích v řadě a nadále tak živí šanci na zisk rekordního patnáctého vítězství na turnajích "velké čtyřky". "Jednadvacet je příjemné číslo. Ukazuje, že hraji stále v dobré formě a bez zranění," prohlásil těsné po utkání Federer pro BBC.

Murray snadno přehrál Ferrera

Nejpřekvapivější čtvrtfinalista Juan Carlos Ferrero ze Španělska, který se turnaje zúčastnil díky divoké kartě, příliš starostí Britovi Andy Murraymu nenadělal. Španěl dokázal s třetím hráčem světového žebříčku držet krok jen v prvním setu, v němž za stavu 6:5 Murray svému soupeři prorazil podání a set získal.

Britský tenista Andy Murray se raduje z postupu do semifinále Wimbledonu po vítězství nad Juanem Carlosem Ferrerem.foto: Reuters/Stefan Wermuth

V dalších dvou sadách už byl pánem na dvorci domácí tenista a k nadšení diváků postoupil mezi poslední čtyři tenisty turnaje.

Pětisetovou bitvu vyhrál Roddick

Jako poslední nastoupili na dvorec přemožitelé českých tenistů Štěpánka a Berdycha. Roddick vyzval Hewitta a Američan vstoupil do utkání lépe, když získal první set. Druhá sada doputovala až do zkrácené hry. Ve vyrovnaném tie-breaku nakonec dominoval Hewitt a stav setů vyrovnal. Podobný průběh měl i třetí set, opět se muselo rozhodnout až ve zkrácené hře. Tentokrát byl však i díky dvěma dvojchybám Australana úspěšnější Roddick.

Americký tenista Andy Roddick během čtvrtfinálového duelu Wimbledonu proti Lleytonu Hewittovi z Austráliefoto: Reuters/Kieran Doherty

Šestý nasazený Američan byl po vítězství ve druhé zkrácené hře na koni a hned úvodní servis soupeře prolomil. Hewitt kazil výměny a zdálo se, že zápas brzy skončí. Až šestapadesátý hráč žebříčku Hewitt se však vzchopil a ve čtvrtém gamu potrestal laxní hru Roddicka a vyrovnal. Za stavu 4:5 navíc při podání Američana využil hned první setbol a o osudu zápasu tak rozhodla až pátá sada. V deváté hře posledního dějství se podařilo Roddickovi po dlouhém boji získat Hewittův servis a dovést pětisetovou bitvu do vítězného konce.

WIMBLEDON
Muži, dvouhra - čtvrtfinále:
Federer (2-Švýc.) - Karlovič (22-Chorv.) 6:3, 7:5, 7:6 (7:3), Haas (24-Něm.) - Djokovič (4-Srb.) 7:5, 7:6 (8:6), 4:6, 6:3, Murray (3-Brit.) - Ferrero (Špa.) 7:5, 6:3, 6:2, Roddick (6-USA) - Hewitt (Austr.) 6:3, 6:7 (10:12), 7:6 (7:1), 4:6, 6:4.
Semifinálové dvojice: Federer - Haas, A. Murray - Roddick.
Muži, čtyřhra - čtvrtfinále:
Blake, Fish (USA) - Aspelin, Hanley (Švéd./Austr.) 7:6 (7:5), 6:4, 7:6 (7:5), Moodie, Norman (9-JAR/Belg.) - Bhúpathí, Knowles (4-Ind./Bah.) 7:6 (11:9), 4:6, 7:6 (9:7), 5:7, 6:4.
Ženy, čtyřhra - čtvrtfinále:
Blacková, Huberová (1-Zimb./USA) - Llagosterová, Martinézová (11-Šp.) 4:6, 6:3, 6:0, Medinaová, Ruanová (2-Šp.) - Klejbanovová, Makarovová (Rus.) 6:4, 7:5, Stosurová, Stubbsová (3-Austr.) - Barroisová, Garbinová (Něm./It.) 1:6, 6:3, 6:4, S. Williamsová, V. Williamsová (4-USA) - Grönefeldová, Kingová (12-Něm./USA) 6:2, 7:5.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori