Hlavní obsah

Při turnaji veteránů ožívají na trávě wimbledonské legendy

LONDÝN

Martina Navrátilová, Tracy Austinová, Jana Novotná, Guillermo Vilas, Henri Leconte. Co jméno, to tenisový pojem a ve Wimbledonu jsou všechna naráz k vidění.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Bývalá tenistka Martina Navrátilová na letošním Wimbledonu

Článek

Nejenže fanoušci potkávají tenisové legendy v areálu All England Clubu, ale mnozí turnaje veteránů sami vyhledávají, aby mohli obdivovat jejich neuvadající umění s raketou. "Proč tyhle zápasy nevysílají v televizi, jsou mnohdy lepší než ty klasické," ptal se jeden z fanoušků, který sledoval Navrátilovou s Helenou Sukovou.

Devítinásobná vítězka wimbledonské dvouhry Navrátilová na trávě tradičně ožívá. Podle očitých svědků hrála výtečně a především v uvolněné náladě. To znamená, že když Navrátilová dala dvě dvojchyby po sobě, tak nebyla frustrovaná, ale jen pokrčila rameny.

"Moc ráda sleduji tyhle staré ročníky. Hned se mi vybaví jejich dávné tenisové bitvy," řekla osmašedesátiletá Ann Paineová, která si nechá ujít málokterý zápas na zadním dvorci číslo 18. "A nikdo na kurtu nevřeští. To na těch mladých holkách nesnáším," dodala.

Představili se i legendární "Woodies"

Do hry se zapojili například i slavní "Woodies", australská deblová dvojice Todd Woodbridge a Mark Woodforde. Své klasické představení předvádějí i íránský showman Mansúr Bahramí s Lecontem, na které se za čtrnáct dnů mohou těšit i čeští fanoušci v Praze na Štvanici.

Své umění ukazuje také indický elegán Vidžaj Amritraž, za své éry dvojnásobný čtvrtfinalista Wimbledonu. Tenista, který se v roce 1983 objevil ve filmu Chobotnička ze slavné série o Jamesi Bondovi, žertoval při utkání s rozhodčí, když jeden z jeho úderů označila za aut. "V sobotu večer mám volno, co vy na to?" smál se Ind.

Z mladších ročníků nechybí někdejší vítězové dvouhry Australan Pat Cash ani Nizozemec s českými kořeny Richard Krajicek. A českou krev doplňuje ještě Hana Mandlíková, která si musela nechat píchnout injekce do zad. "Přece jenom už nejsem nejmladší," smála se v Praze před cestou do Londýna. A jaké má na Wimbledon vzpomínky? "Jsou dobré i špatné, vždyť je to jediný grandslam, který jsem nevyhrála," dodala.

Reklama