Hlavní obsah

Federer je posedmé za sebou ve finále Wimbledonu, narazí na Roddicka

Švýcarský tenista Roger Federer postoupil posedmé za sebou do finále Wimbledonu. Vítěz londýnského turnaje z let 2003 až 2007 porazil v semifinále hladce Němce Tommyho Haase a o svůj šestý titul si zahraje s Američanem Andym Roddickem, jenž ve čtyřech setech ukončil sny o triumfu domácího hráče Andyho Murrayho. Nedělní finále bude reprízou boje o titul z roků 2004 a 2005, v nichž získal Roddick jediný set.

Foto: Toby Melville, Reuters

Roger Federer v semifinále Wimbledonu s Tommy Haasem

Článek

Sedmadvacetiletý Federer zdolal Haase 7:6, 7:5 a 6:3. Po suverénním a téměř bezchybném výkonu ho dělí už jen jeden vyhraný zápas od zisku rekordního 15. grandslamového titulu, čímž by se odpoutal v čele historického pořadí od Američana Peta Samprase. Na turnajích "Velké čtyřky" si bývalý první hráč žebříčku zahraje ve finále už podvacáté, což se ještě nikomu nepodařilo.

Postup do závěrečného souboje unikl domácímu favoritovi Murraymu, jenž se mohl stát prvním britským finalistou mužské dvouhry od roku 1938. Domácí fanoušci navíc doufali, že by mohl mladý Skot dokonce napodobit i poslední triumf Freda Perryho z roku 1936. Roddick byl ovšem jistější v klíčových okamžicích a vyhrál 6:4, 4:6, 7:6 a 7:6. Ve finále bude nicméně outsiderem, neboť s Federerem má výrazně negativní bilanci 2:18.

"Ze svého výkonu mám velkou radost, je neuvěřitelné být zase v dalším wimbledonském finále," uvedl Federer, jenž postupem do 20. grandslamového souboje o titul překonal bilanci Ivana Lendla. "Za ta léta už jsem si užil hodně tlaku, takže teď mě čeká další zápas, další velká příležitost dostat se do historických tabulek," dodal.

Andy Roddick během semifinále Wimbledonufoto: Reuters/Toby Melville

Loni fenomenální Švýcar podlehl v boji o titul španělské světové jedničce Rafaelu Nadalovi, který letos kvůli zranění nestartuje. S nikým jiným dosud Federer ve finále grandslamu neprohrál.

Pokud Federer v neděli zvítězí, stane se po Samprasovi a Britu Williamu Renshawovi třetím mužem, jenž získá alespoň šest wimbledonských titulů. Sampras a slavný hráč 19. století Renshaw vyhráli na londýnské trávě sedmkrát. "Není to jediný důvod, proč hraju tenis, protože to hlavní je, že mě to baví a užívám si to. Ale to, co mě může potkat v neděli, je docela mimořádné," uvedl Federer.

Roddick už ve velké finále nedoufal

Jeho soupeřem bude potřetí ve wimbledonském finále a celkově počtvrté na grandslamech Roddick, jenž si o titul "Velké čtyřky" zahrál naposledy právě s Federerem na US Open 2006. "Abych řekl pravdu, v posledních letech už jsem nedoufal, že někdy dostanu šanci bojovat o grandslamový titul. A teď ji mám. Je to jako sen," uvedl vítěz US Open 2003, jenž se po zápase gestem jako by omlouval britským fanouškům, které vítězstvím nad Murrayem rozesmutnil.

Dvaadvacetiletý Murray měl sice v utkání lepší statistiky (esa 25/21, vítězné údery 76/64 a nevynucené chyby 20/24), ovšem na zkušeného Roddicka to nestačilo. Jedním z klíčových momentů zápasu byl tie-break třetí sady, v němž měl Skot setbol, ovšem nevyužil ho a Američan zkrácenou hru vyhrál 9:7. Roddick přitom ztratil málem vyhraný set, protože v něm vedl už 5:2 a za stavu 5:3 podával na jeho zisk.

"Musel jsem hrát svůj nejlepší tenis, abych vyhrál. Nemám dost superlativů, abych ohodnotil Murrayho hru, ale i já občas předvedu docela slušný tenis. Je fér si uvědomit, že všechen tlak byl na něm," dodala bývalá světová jednička.

WIMBLEDON 2009
MUŽI
Dvouhra - semifinále:
Federer (1-Švýc.) - Haas (24-Něm.) 7:6 (7:3), 7:5, 6:3, Roddick (6-USA) - Murray (3-Brit.) 6:4, 4:6, 7:6 (9:7), 7:6 (7:5).
ŽENY
Čtyřhra - semifinále:
S. Williamsová, V. Williamsová (4-USA) - Blacková, Huberová (1-Zimb./USA) 6:1, 6:2, Stosurová, Stubbsová (3-Austr.) - Medinaová, Ruanová (2-Šp.) 6:7 (3:7), 6:4, 6:2.
SMÍŠENÁ ČTYŘHRA
Semifinále:
Paes, Blacková (1-Indie/Zimb.) - Huss, Ruanová (12-Austr./Šp.) 6:4, 6:4, Grönefeldová, Knowles (9-Něm./Bah.) - Huberová, J. Murray (USA/Brit.) 6:2, 7:5.

Reklama