Hlavní obsah

Federer je ve finále Wimbledonu s Roddickem jasným favoritem

LONDÝN

Čísla hovoří zcela jednoznačně a na základě statistiky by nemělo být pochyb o tom, že Roger Federer získá v neděli svůj šestý wimbledonský titul a rekordní patnáctý grandslamový vavřín. Jenomže tak snadné to ve finále na londýnské trávě proti Američanovi Andymu Roddickovi mít nebude.

Foto: Sang Tan, ČTK/AP

Švýcarský tenista Roger Federer

Článek

"Jsem velmi pyšný na své rekordy, kterých jsem dosáhl, protože jsem si jako dítě neuměl představit, že bych mohl být tak úspěšný. Dobře se to poslouchá, ale nechte mě dokončit kariéru," řekl Federer.

Švýcarský tenista vyhrál z dvaceti duelů s Roddickem osmnáct, včetně finálových zápasů v All England Clubu v letech 2004 a 2005, a jen dvakrát prohrál. Americký hráč se však změnil, už to není jen bombarďák na servisu, a tak může být hodně nebezpečný.

"Už jsem s ním hrál tolikrát, že jsem měl dost času přečíst jeho hru, ale Andy pokaždé přijde s něčím novým. Dá se na něj koukat z mnoha úhlů, ale servis má pořád stejně tvrdý," řekl Federer.

Velká proměna Roddicka

Loni kamery přistihly Roddicka, jak na letišti hltal rozuzlení finálového boje Federera s Rafaelem Nadalem. Pak měl údajně zásadní rozhovor s manželkou Brooklyn Deckerovou a od té doby začal pracovat na změně. "Mluvili jsme o tom, jestli mám ještě chuť a šanci hrát na vrcholu, což jsem otevřeně zpochybnil," prozradil Roddick.

I když byl frustrován, že velké turnaje vyhrávají jen Federer a Nadal, našel v sobě ještě chuť a začal pracovat na fyzičce. Angažoval kouče Larryho Stefankiho, který mu do hry zapracoval nové zbraně, což k nelibosti Britů poznal v semifinále domácí hrdina Andy Murray.

"Zahrnul jsem do nové práce všechno, od diety po spánek, abych měl šanci ještě uspět. Zatím to tady všechno funguje," řekl Roddick.

K jeho smůle je větším synonymem úspěchu Federer, který případnou výhrou překoná Američana Peta Samprase v počtu grandslamových titulů. "Roger je fantastický. Extra třída," konstatoval Sampras, který možná přiletí na finále do Londýna a mohl by být mezi prvními gratulanty.

Finále slibuje neuvěřitelný tenis, jak řekl Federer. Zápas začne v 15:00 SELČ a přímo ho bude vysílat Nova Sport.

Srovnání finalistů:
Roger FedererAndy Roddick
Věk:2726
Umístění v žebříčku:2.6.
Odměny za kariéru (v dolarech):48,072.63415,860.816
Odměny v sezóně:3,478.6761,230.452
Tituly ve dvouhře:5927
Wimbledonské tituly:50
Vzájemná bilance:18:22:18
Bilance za kariéru:660:158497:156
Bilance na trávě:87:1269:14

Reklama