Hlavní obsah

Vidina daviscupového semifinále hecuje české tenisty

Vladimír KolářPrávo

Postup do semifinále Davisova poháru je reálný. Uvažují tak všichni členové českého týmu. Porazit Argentinu o příštím víkendu v Ostravě je velká touha kvarteta tenistů Tomáš Berdych, Radek Štěpánek, Ivo Minář a Lukáš Dlouhý, stejně tak nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila. „Cítíme velkou šanci a budeme se o ni rvát,“ řekl po nedělním příjezdu do Ostravy poledním pendolinem Radek Štěpánek.

Článek

Hlavní otázkou těchto dnů je zdravotní stav „dvojky“ českého daviscupového týmu. Štěpánek se zranil počátkem června na turnaji v Prostějově, ve Wimbledonu sice už hrál, ale potíže měl i tam, v pětisetové bitvě s Hewittem velké. „Pět dnů jsem odpočíval, tenis budu hrát až zítra. Docent Kolář mě dal dohromady, věřím, že pomohu urvat tři postupové body,“ pravil odhodlaně Štěpánek.

Rodák z Karviné, jenž v českém týmu platí za špičkového baviče, vůbec nepřipouští, že by ho mohly zastavit zdravotní problémy. „Davisův pohár je pro mne srdeční záležitost a vidina, že můžeme postoupit do semifinále, což se českému týmu už dlouho nepovedlo, je velkým motivem. V Ostravě o nás pečuje výborný lékařský tým, proto jsem optimista,“ řekl Štěpánek.

„Argentinci jsou velice silným soupeřem. Opírají se o pátého hráče světa Del Potra, který má výtečnou formu,“ upozornil Navrátil. Že nejlepší Argentinec prohrál ve Wimbledonu s Hewittem, kapitána nepřekvapilo. „Bylo to na trávě a to je povrch, který Hewittovi mimořádně vyhovuje.“

Brousí si zuby na Del Potra

Berdych i Štěpánek, s nimiž se počítá do dvouher, považují Del Potra za skvělého hráče, ale zároveň věří, že ho mohou porazit. „Taraflex, na němž v Ostravě hráváme, nám vyhovuje. A navíc budeme mít za sebou vynikající publikum,“  prohlásil Berdych.

Na Del Potra si brousí zuby i Štěpánek. „Hrál jsem s ním zatím jenom jednou, v hale v Memphisu. Porazil jsem ho, ale tahali jsme se dobré dvě a půl hodiny. Má výborný první servis, ale i druhý je hodně agresivní. Abyste ho dostali do úzkých, musíte hrát ten nejlepší tenis.“

Místo Jana Hernycha, který byl nemocný a kapitánovi Navrátilovi řekl, že by se na zápas nemohl dostatečně připravit, se po dvou a půl letech vrátil do týmu Ivo Minář. „Těší mě to, chci pomoci,“ ´pousmál se. Také deblový specialita Lukáš Dlouhý je v týmu rád. „Ta nálada! To je týden krásných zážitků s kamarády. Navíc v Ostravě vyhráváme a věřím, že na vítězné vlně projedeme i přes Argentinu.“

Dnes mají čeští daviscupoví reprezentanti volno, protože v ČEZ Aréně se teprve staví kurt s taraflexovým povrchem. Halu měli totiž pronajatou Svědci Jehovovi. První trénink čeká český tým zítra dopoledne.

Reklama

Související témata: