Hlavní obsah

Federer přepsal historii tenisu. Udolal Roddicka a získal rekordní patnáctý grandslam

LONDÝN

Švýcarský tenista Roger Federer přepsal historii bílého sportu! V nedělním wimbledonském finále porazil Andyho Roddicka z USA po neuvěřitelném dramatu 5:7, 7:6, 7:6, 3:6 a 16:14 a získal rekordní patnáctý grandslamový titul v kariéře. Překonal tak legendárního Američana Peta Samprase, který vybojoval o jednu trofej méně.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Švýcarský tenista Roger Federer líbá trofej pro vítěze Wimbledonu po výhře nad Andy Roddickem

Článek
Fotogalerie

Federer se navíc po zisku šestého titulu ve Wimbledonu vrátí na post světové jedničky, na němž vystřídá Španěla Rafaela Nadala.

Poslední letošní utkání na travnatém grandslamovém turnaji si nenechaly ujít mimo jiné i tenisové legendy, bývalí šampióni Wimbledonu. Na čestnou tribunu usedli Björn Borg, Rod Laver, Manuel Santana a hlavně Pete Sampras. Právě o jeho „svržení“ z historického tenisového trůnu se Federer v dramatickém duelu pokoušel.

Legendy i tenisoví fanoušci viděli překvapivý vývoj úvodního setu. A nejen úvodního. Oba hráči se ve finále Wimbledonu již střetli dvakrát (v letech 2004 a 2005) a vždy mohl po posledním míčku zvedat ruce nad hlavu Švýcar. Přesto to byl Roddick, kdo získal první set pro sebe. Při cestě za vítězstvím v úvodní sadě musel přitom odvrátit v jedenácté hře čtyři brejkboly soupeře, v následném gamu ale využil hned úvodní setbol.

Federer odvrátil čtyři setboly v tie-breaku

Druhé dějství doputovalo až do neuvěřitelného tie-breaku. Američan si totiž vybojoval dva minibrejky a za stavu 6:2 ve zkrácené hře měl k dispozici čtyři setboly. Federer ale ukázal svou jedinečnost. Nejdříve si vzal jednu výhodu zpět a dvěma přímými body z podání snížil na 5:6. Poslední Roddickův setbol byl jednou z nejdůležitějších výměn zápasu. Američan úspěšně zaútočil a přešel na síť, ale Federerův slabý prohoz poslal trestuhodně do autu. Otřesený šestý nasazený Roddick ztratil i další dva míčky a Švýcar vyrovnal stav setů.

Roddick se ale nesložil. V šestém gamu sice musel odvracet brejkbol svého soupeře, ale po servisu na tělo, který dělal Federerovi problémy po celý zápas, jej snadno odvrátil. Diváci v All England Clubu se dočkali další zkrácené hry. V té rozhodl čopovaný bekhend Roddicka, který skončil v síti. Díky němu si Federer vypracoval minibrejk a získal třetí set ve svůj prospěch.

Roddick se nevzdával

Federer tedy otočil nepříznivý vývoj setů a navíc v tie-breacích, v nichž vyniká právě Američan. Roddick však bojoval dál. A úspěšně. Ve třetí hře čtvrtého setu vedl při podání světové dvojky 40:15 a měl k dispozici dva brejkboly. Své výhody využil při druhém z nich, když úspěšně prohodil Švýcara, jehož úder rámem rakety skončil mezi diváky. Roddick si své podání i přes útoky Federera uhlídal a stav setů byl opět vyrovnaný.

Rozhodla až třicátá hra pátého setu

O držiteli cenné trofeje tedy musela rozhodnout pátá sada, ve které se oba hráči na centrálním dvorci plně koncentrovali na svá podání. Na první brejkbol si tenisoví fanoušci museli počkat až do 17. hry, v níž po skvělém Roddickově  bekhendu po čáře měl Američan k dispozici dvě šance na prolomení Federerova servisu. Rodák z Basileje si ale pomohl dvěma skvělými servisy a nebezpečí odvrátil.

Pětisetové drama našlo rozuzlení až ve 30. hře. Na část kurtu se v té době již snesl stín, což mohlo uškodit Roddickovi, který při shodě udělal nevynucenou chybu a posléze při mečbolu Federera další, takže švýcarský hráč využil hned první šanci na ukončení zápasu a získal rekordní patnáctý grandslamový titul v kariéře. Ve Wimbledonu dominoval pošesté.

Federer: Byl jsem tím šťastnějším

"Andy hrál neuvěřitelný tenis a jednou tu vyhraje. Já jsem dnes byl tím šťastnějším," prohlásil po utkání Federer a poděkoval Petu Samprasovi, že se osobně přijel na finále podívat.

Roddick bral svou těsnou prohru statečně. "Rogere, gratuluji. Jsi opravdový šampión. Zasloužíš si to. A promiň Pete, že jsem ho nezastavil. Doufám, že jednou i já vybojuji vítězství na tomto turnaji," řekl Američan, jemuž se od diváků dostalo hlasitého aplausu.

WIMBLEDON
Muži, dvouhra - finále:
Federer (2-Švýc.) - Roddick (6-USA) 5:7, 7:6 (8:6), 7:6 (7:5), 3:6, 16:14.
Smíšená čtyřhra - finále:
Grönefeldová, Knowles (9-Něm./Bah.) - Blacková, Paes (1-Zimb./Indie) 7:5, 6:3.
Junioři, dvouhra - finále:
Kuzněcov (Rus.) - Cox (USA) 4:6, 6:2, 6:2.
Junioři, čtyřhra - finále:
Herbert, Krawietz (Fr./Něm.) - Obry, Puget (Fr.) 6:7 (3:7), 6:2, 12:10.
Juniorky, čtyřhra - finále:
Lertcheewakarnová, Peersová (Thaj./Austr.) - Mladenovicová, Njiričová (2-Fr./Chorv.) 6:1, 6:1.
Veteránky, čtyřhra - finále:
Navrátilová, Suková (USA/ČR) - Klossová, Nidefferová (JAR) 6:3, 6:2.

Reklama