Hlavní obsah

Federer je legendou a teď i ikonou, prohlásil Sampras

Aktualizováno

Švýcar Roger Federer ještě zdaleka neskončil svoji kariéru, ale po letošním triumfu na Roland Garros a dnešním titulu ve Wimbledonu o něm většina bývalých hráčů mluví jako o legendě a nejlepším hráči tenisové historie. Američan Pete Sampras předpovídá, že Federer dokáže k současným patnácti rekordním grandslamovým titulům ve dvouhře ještě tři čtyři přidat.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Bývalý americký tenista Pete Sampras sleduje předávání trofeje pro vítěze Wimbledonu do rukou Rogera Federera.

Článek

"Už byl legendou a teď je i tenisovou ikonou. Má patnáct grandslamů, což je hodně a vyžaduje to moře práce. Zaslouží si vážnost," řekl Sampras, který přiletěl do Londýna až na finále, aby viděl, jak Federer překonává jeho rekord v počtu grandslamových titulů. "Kritikové tvrdí, že ho (Rod) Laver a (Rafael) Nadal v něčem předčí, ale on ještě párkrát vyhraje a pro mě je nejlepší," dodal.

"Roger je přítel, skvělý hráč a myslím, že pokud vydrží zdravotně v pořádku, tak může nakonec mít osmnáct, devatenáct titulů," uvažoval Sampras, který ve Wimbledonu vyhrál dvouhru celkem sedmkrát.

Trojnásobný vítěz Wimbledonu Boris Becker sdílí stejný názor. "Po výhře na French Open, kde zkompletoval sbírku grandslamových vavřínů, je podle mého názoru nejlepším hráčem historie," řekl Němec.

Legendy vyzdvihují Federerovy údery

Laver, který jediný v moderní době dokázal vyhrát kalendářní Grand Slam, všechny turnaje velké čtyřky v jedné sezóně, označil patnáct grandslamových titulů Federera za neuvěřitelný počin. "A je udivující, jaké údery je schopen zahrát z nemožných pozic," ocenil.

Federerův herní styl vyzdvihl i Sampras. On sám se prosadil servisem a volejem, ale Švýcar je podle něj komplexním hráčem. "Hraje s takovou lehkostí a vypadá, že se ani nenadře, i když to je tvrdá práce. A co ho ještě šlechtí, je skromnost," uvedl Sampras.

Pochvalná slova přidal i vítěz jedenácti grandslamových titulů Björn Borg, pro kterého je Švýcar rovněž králem tenistů. "V budoucnu ještě přidá další velké vítězství," předpověděl Švéd. "Je to nejlepší sportovec všech dob," přidala se Američanka Serena Williamsová, letošní vítězka dvouhry žen.

Federer vyhrává nejen velké turnaje, má celkem 60 titulů ve dvouhře a vrací se do čela světového žebříčku. "Tahle kombinace z něj dělá hráče ze všech nejlepšího," podotkla Martina Navrátilová, devítinásobná vítězka wimbledonské dvouhry.

Reklama