Hlavní obsah

Mladý francouzský tenista Montcourt byl nalezen mrtev

Čtyřiadvacetiletý francouzský tenista Mathieu Montcourt náhle zemřel. Podle francouzských médií našla 119. hráče světového žebříčku v pondělí mrtvého jeho přítelkyně. "Jsme tou zprávou zničeni. Nikdo z nás nemůže uvěřit, že se to stalo," řekl v úterý agentuře AP mluvčí Francouzské tenisové federace Christophe Proust.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Francouzský tenista Mathieu Montcourt

Článek

"Mathieu byl mladý muž plný nadšení a vášní. Velmi oblíbený, hodný a zdvořilý," uvedla v prohlášení federace. Příčinu tenistova úmrtí má objasnit pitva.

Montcourt hrál v minulém týdnu challenger v chorvatské Rijece, kde o víkendu podlehl v semifinále slovinskému tenistovi Blaži Kavčičovi. Mezi elitou se představil naposledy na květnovém Roland Garros, kde po úspěchu v kvalifikaci vypadl ve druhém kole s Radkem Štěpánkem.

Nyní mu začal běžet trest za sázení na zápasy, který mu udělila ATP. Loni v létě dostal pokutu 12 000 eur a zákaz startu na turnajích ATP na osm týdnů. Mezinárodní sportovní arbitráž CAS mu letos v květnu trest zmírnila na pět týdnů.

Příliš přísný trest

Během Roland Garros si Montcourt postěžoval, že trest je přesto příliš přísný. Jeho provinění spočívalo v tom, že před čtyřmi lety prosázel na zápasy jiných tenistů 192 dolarů. I když vyšetřování prokázalo, že výsledek ani jednoho z nich neovlivnil, byl loni potrestán.

"Vsadil jsem asi na 20 nebo 25 hráčů. Nejvyšší sázka byla tři dolary a nakonec jsem prohrál 36 dolarů. Proto mi to celé přijde nesmyslné," řekl agentuře Reuters v květnu.

"Každý se tomu směje, takže to není jen můj názor. Sázel jsem na Agassiho a ten už tři nebo čtyři roky nehraje. Trest je příliš tvrdý. Pro hráče, jako jsem já, je pokuta 12 000 dolarů moc," uvedl Montcourt, který si vydělal tenisem 374 461 dolarů. Ve světovém žebříčku byl nejvýš v kariéře na 104. místě letos na konci června.

Reklama