Hlavní obsah

Tenisté hrají s Argentinou 1:1, Minář nestačil na Del Potra

OSTRAVA

Po pátečních dvouhrách hrají čeští tenisté ve čtvrtfinále Davisova poháru v Ostravě s Argentinou nerozhodně 1:1 na zápasy. Domácí jednička Tomáš Berdych sice nejprve udolal v pětisetové bitvě Juana Monaka, ale ve druhé dvouhře podlehl Ivo Minář pátému hráči světa Juanu Martinu del Potrovi hladce 1:6, 3:6 a 3:6. V sobotu se bude hrát čtyřhra.

Foto: Petr Josek, Reuters

Ivo Minář v daviscupovém utkání s Argentinou

Článek

"Po prvním dnu spokojenost," řekl nehrající kapitán Jaroslav Navrátil. Fanoušci v hledišti vyzývali domácí tenisty v nadsázce k uvaření vítězství nápisy na transparentech jako například "Dnešní menu: Monaco á la Berďa". A česká jednička na kurtu roli favorita splnila, i když po mnohem úpornějším boji, než se čekalo.

Třiadvacetiletý Berdych přitom začal výborně. Sázel na rychlé přímé údery a brzy vedl 3:1. Dvacátý hráč světa sice o dva brejky přišel, ale stále měl navrch. První dva setboly měl k dispozici za stavu 5:3 při svém podání, ale využil až ten třetí při servisu Monaka.

To ale 7500 lidí ve vyprodané hale netušilo, že na další dva sety více důvodů k radosti mít nebude. Berdych vypadal bez energie a byl u většiny míčů o krok později, z čehož pramenily nevynucené chyby. Svou největší zbraní - podáním - si stále ne a ne pomoci. Spíše naopak, což mimo jiné dokumentovaly dvě dvojchyby při brejkbolech. "Už první set nebyl nic moc, ale on mi pomohl. Pak hrál pořád stejně a já se asi ještě trošku zhoršil," podotkl Berdych.

Tomáš Berdych v utkání Davisova poháru s Juanem Monacemfoto: Reuters/Petr Josek

Před dalším setem odešel na toaletu a z útrob stadionu se vynořil mnohem nabuzenější. V zákulisí ho burcoval i Štěpánek a také manažer týmu Petr Pála. "Říkali jsme mu, aby mu ukázal, kdo je tady doma a šel do toho," uvedl Pála v rozhovoru pro Českou televizi. Ve čtvrtém setu konečně trefil servis a ve čtvrtém gamu měl po dlouhé době možnost brejkbolu, kterou proměnil. Pak si pomohl esy, díky čemuž odskočil na 4:1 a utkání nasměroval do páté sady.

Lehce zaskočený Monaco se pokusil podobně jako český hráč najít formu pauzou na záchod. V rozhodujícím setu ale pokračoval Berdych v efektivnější hře, která vyústila v brejk na 2:1 a jeho potvrzení i třeba za pomoci rybičky na síti. Po páté hře si argentinský hráč zavolal fyzioterapeuta a nechal si ošetřit levý kotník.

Znovu rozjetého Berdycha už nic nezastavilo. Tak jako na začátku létaly míče z jeho rakety přímo a s nízkým odskokem. Dokázal ještě jednou získat soupeřův servis a zápas bezpečně doservíroval, i když k ukončení duelu nakonec potřeboval čtyři mečboly.

Minář jen taktak odvrátil kanára

Pětadvacetiletý Minář, který předloni prohrál při své premiéře v Davis Cupu s Andym Roddickem, měl v úvodu přílišný respekt z velkého jména a nestačil tempu Del Potra. Argentinec výborně podával a skoro z každého úderu i pozice na kurtu dostával Mináře do úzkých. První game a hrozbu "kanára" český tenista odvrátil až za stavu 0:5.

Ve druhém a třetím setu se Minář osmělil, dokázal ve výměnách držet se semifinalistou Roland Garros krok, a občas zahrál i vítězný míč. Přesto se duel nesl jasně v argentinské linii. Lehce se zdramatizoval za stavu 1:5 ve třetí sadě, kdy Minář odvrátil dva mečboly. Zkusil hrát riskantní míče, což mu vyneslo zisk soupeřova servisu.

Pak sice dokázal podržet vlastní podání, ale vzápětí už dvacetiletý Del Potro zápas razantně ukončil čistou hrou. "Klíčem k vítězství bylo moje dobré podání a returny," řekl Del Potro.

Do sobotní čtyřhry jsou nahlášeni Štěpánek s deblistou Lukášem Dlouhým, letošním vítězem French Open. Je ale pravděpodobné, že místo Dlouhého nastoupí Berdych, protože spolu se Štěpánkem vyhráli tři důležité daviscupové debly, naposledy letos v březnu proti Francii. Jejich soupeři by měli být Del Potro s Leonardem Mayerem.

Čtvrtfinále tenisového Davisova poháru:
Česko - Argentina 1:1 po prvním dnu
Tomáš Berdych - Juan Monaco 6:4, 2:6, 2:6, 6:3, 6:2, Ivo Minář - Juan Martin Del Potro 1:6, 3:6, 3:6.

Reklama

Související témata: