Hlavní obsah

Berdych se Štěpánkem zařídili druhý bod, semifinále Davis Cupu je blízko

OSTRAVA

České tenisty dělí jediný bod od první účasti v semifinále Davisova poháru po třinácti letech. Po sobotní čtyřhře v Ostravě vedou nad Argentinou 2:1 na zápasy díky tomu, že si Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem udrželi daviscupovou neporazitelnost v deblu výhrou nad Josém Acasusem a Leonardem Mayerem 6:1, 6:4 a 6:3.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Tenisté Tomáš Berdych (vpravo) a Radek Štěpánek

Článek

Nedělní program začnou od 13:00 jedničky obou týmů Berdych a Juan Martin del Potro. Pak jsou nahlášeni Ivo Minář a Juan Monaco, ale je možné, že bude hrát Štěpánek, i když ve čtyřhře byl jeho pohyb evidentně trochu limitován zatejpovaným pravým kolenem.

"Můj stav není úplně ideální. Necítím se na sto procent, abych hrál dvouhru, ale popovídáme si o tom v šatně a uvidíme, co se bude dít," řekl Štěpánek v České televizi o svém možném startu ve dvouhře.

Oba kapitáni udělali do čtyřhry jednu změnu. Zatímco povolání Berdycha místo Lukáše Dlouhého se čekalo, neúčast světové pětky Del Potra byla překvapením. "Hrál v poslední době hodně zápasů, je trochu přehraný, proto jsme se rozhodli ho šetřit," vysvětlil argentinský kapitán Tito Vazquez.

"Bylo pro nás výhodou, že nehraje (Del Potro), ale proč, to nevíme," řekl manažer českého týmu a bývalý elitní deblista Petr Pála. "Byli jsme překvapeni, že Del Potra nepostavili. To byla jejich chyba, my jim za to děkujeme. Měli jsme to pod kontrolou. I když nám utekl začátek třetího setu, tak jsme to dotáhli," uvedl Štěpánek.

Nováček Mayer začal servírovat a hned přišel o podání. Výborně returnující Štěpánek i Berdych připravili o servis i Acasusa a za třináct minut vedli 4:0. Po dalších deseti minutách už si čeští hráči plácli po zisku sady.

"Kluci neudělali chybu. Dávali dobré returny a donutili soupeře hrát údery, na které nejsou zvyklý," konstatoval deblista Dlouhý.

První problém řešili Češi při podání Štěpánka na začátku druhé sady, ale oba brejkboly jistě odvrátili. O osudu setu rozhodli až v desáté hře při podání Acasusa, kdy dvaadvacetiletý Mayer dvakrát zkazil vysoko nahrané voleje na síti.

Na začátku třetí sady přece jen padla tvrz jménem český servis, to když podával Berdych, ale ztrátu čeští tenisté hravě smazali. Ze stavu 0:2 ziskem pěti her po sobě posunuli zápas ke konci. To nevydržel Mayer, který po ztraceném podání vzteky rozmlátil raketu o zem.

Štěpánek s Berdychem vyhráli společně čtvrtou daviscupovou čtyřhru, ale poprvé jim k tomu stačily tři sety. "S Radkem nám to jde dobře a musíme si to nechat na Davisův pohár," řekl Berdych. Vyprodaná hala tleskala tenistům vstoje a Štěpánek si bušil na srdce.

V pátečních dvouhrách Berdych porazil Monaka 6:3, 2:6, 2:6, 6:3 a 6:2, zatímco Ivo Minář nestačil na Del Potra a prohrál 1:6 a dvakrát 3:6.

Čtvrtfinále tenisového Davisova poháru v Ostravě:
Česko - Argentina 2:1 po čtyřhře
Tomáš Berdych, Radek Štěpánek - Acasuso, Mayer 6:1, 6:4, 6:3.

Reklama