Hlavní obsah

Tenistka Selešová byla uvedena do Síně slávy

NEWPORT

Americká tenistka Monica Selešová byla slavnostně uvedena do Síně slávy. Šestatřicetiletá rodačka z bývalé Jugoslávie předstoupila před publikum na travnatých kurtech v Newportu a v proslovu se nevyhnula ani černém dnu před 16 lety, který jí výrazně poznamenal život i kariéru.

Foto: Adam Hunger, Reuters

Monica Selešová (vpravo) a další bývalá tenistka Betsy McCormacková

Článek

V roce 1993, kdy jasně vládla ženskému tenisu, se stala obětí útoku pomateného příznivce její velké soupeřky Steffi Grafové, jenž ji během utkání v Hamburku bodl nožem do zad. Na kurty se vrátila až po 27 měsících, její někdejší suverenita už ale byla pryč. S kariérou se rozloučila v roce 2003 po problémech se zraněnou nohou.

"Mohu o tom mluvit otevřeně. Bohužel je to část mého života. Je to ale hodně, hodně dávno," uvedla vítězka devíti grandslamových turnajů. "Vidím svou kariéru ve dvou částech - před útokem a po něm," dodala.

"Vyhrála osm grandslamů před tím a jeden po tom. Věřte mi, že by jich vyhrála dalších devět," prohlásil Donald Dell, jenž byl po boku Selešové, Andrése Gimena a in memoriam Roberta Johnsona rovněž uveden do Síně slávy.

Dell byl dlouhá léta daviscupovým kapitánem USA, později dělal agenta nejlepším světovým hráčům a pomáhal tenisu v marketingovém rozvoji. Johnson se zasloužil o propagaci tenisu mezi Afroameričany. Jedním z jeho svěřenců byl rovněž člen Síně slávy Arthur Ashe.

Nejvíce pobavil diváky při inauguraci Španěl Gimeno, jenž se stal v pětatřiceti letech v roce 1972 nejstarším vítězem French Open historie. "Už jsem se chystal končit kariéru bez velkého vítězství. Myslím, že potom Bůh řekl: Nechte toho chudáka vyhrát," vzpomínal na svůj pařížský triumf.

Reklama

Související témata: