Hlavní obsah

Tenisté postoupili po 13 letech do semifinále DC, Štěpánek udolal Monaka

Marek BurkertČTKSport.czPrávo

Čeští tenisté se probojovali do semifinále Davisova poháru, ve kterém nehráli od roku 1996. K závěrečným dvouhrám v Ostravě nastoupili při vedení 2:1 nad Argentinou. Tomáš Berdych sice nejprve nestačil na Juana Martina Del Potra a prohrál třikrát 4:6, ale v rozhodující dvouhře porazil Radek Štěpánek Juana Monaka 7:6, 6:3, 6:2. Soupeřem českého týmu bude Chorvatsko, které zdolalo USA.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Tenista Radek Štěpánek z ČR (vpravo) se raduje se spoluhráčem Tomášem Berdychem (vzadu) a s týmem z vítězství v utkání proti Argentině.

Článek
Fotogalerie

Del Potro vletěl na Berdycha jako uragán. Diváci se v hale téměř ani nestihli usadit a Argentinec vedl 2:0, přičemž podání vzal Berdychovi razantně čistou hrou. Až od třetího gamu se Berdych dostal do hry a byl vyrovnaným sokem. Del Potro si ale své podání držel neohroženě, měl stoprocentní úspěšnost při prvním servisu. "Odehrál vynikající první game a tím udal celému zápasu tón," přiznal Berdych..

Berdych ani na začátku druhé sady nedokázal čelit rozjetému semifinalistovi letošního French Open. Z lavičky se snažil pomoci Ivo Minář, který roztleskával fanoušky v hale, ale Argentinec rychle vedl 5:1. Pak Berdych dokázal snížil na 4:5, ale set už nezachránil.

Juan Martin del Potro (vlevo) a Tomáš Berdych foto: ČTK/Jaroslav Ožana

Třetí set byl vyrovnaný, ale při podání téměř dvoumetrového Del Potra se díky jeho drtivému servisu moc nehrálo. Počtvrté v utkání přišel Berdych o servis v deváté hře, v které třikrát nevynuceně chyboval. Po dvou hodinách a dvou minutách hry Del Potro ukončil zápas esem.

Čtvrtfinále Davisova poháru on-line na Sport.cz:
ČR - Argentina:Tomáš Berdych - Juan Martin del Potro

"Ani není co hodnotit. Del Potro podal skvělý výkon. Nepřišel jsem na to, jak ho zlomit. Byl bezchybný. Moc nevím, co jsem mohl předvést lepšího. Záleží, k čemu vás soupeř pustí a tentokrát toho moc nebylo," uznal po zápase Berdych. "Četl fantasticky hru, ani u toho moc neběhal a sázel mi tam skvělé forhendy," dodal.

Čtvrtfinále Davisova poháru on-line na Sport.cz:
ČR - Argentina:Radek Štěpánek - Juan Monaco

Po utkání už tak mohl jen držet palce Radku Štěpánkovi, jenž v původní nominaci nahradil v souboji s Juanem Monakem Ivo Mináře. "Proběhla týmová válečná porada... Největší vítězství bude, když to vydrží Radkova noha. Radek je ale profík. Kdyby necítil, že to zvládne, tak na kurt nepůjde," myslí si Berdych.

Pak už šel na kurt Štěpánek, kterého v sobotu po čtyřhře přemlouval celý realizační tým i jeho manažer a kondiční trenér Marek Všetíček. "Byl to vabank i riziko od nás, protože nikdo nevěděl, jestli jeho tělo nevypoví službu, ale dá s říci, že se k tomu postavil jako chlap a ukázal srdíčko. Jsme rádi, že nás poslechl," řekl Všetíček.

Radek Štěpánek ve čtvrtfinále Davisova poháru s Argentinoufoto: ČTK/Petr Sznapka

"Strašně moc chci v Davis Cupu uspět, takže jsem si řekl, že to na sebe vezmu, i když to bude risk, ale stál za to," řekl Štěpánek.

V duelu s Monakem hrál při svém podání útočně a tlačil se k síti, kde bodoval voleji. V první sadě prohrál první servis, ale hned získal ztracený brejk zpět a sadu získal ve zkrácené hře. "To mi hrozně moc pomohlo, pak už jsem to měl pod kontrolou," uvedl.

Dokázal argentinského hráče ničit nízkými čopy

V dalších dvou setech dokázal argentinského hráče ničit nízkými čopy, výpady k síti i zkrácením hry za síť. "Hraji hodně s citem, vždy improvizuji a snažím se dělat, co se soupeři nelíbí, co mu leze pod kůži. A jemu změna rytmu hodně vadila," řekl Štěpánek, který sejně jako předloni v září v baráži proti Švýcarsku zařídil vítězný bod..

V euforii po oslavách na kurtu s diváky se Štěpánek zahalil do české vlajky a doufal, že české daviscupové tažení ještě není u konce. "Udělali jsme první dva kroky a já jsem rád, že jsme to dotáhli tahle daleko. O tu salátovou mísu se popereme," řekl.

Finále hráli Češi v historii Davis Cupu jen dvakrát - poprvé v roce 1975 a naposledy v roce 1980, kdy Lendl, Šmíd, Kodeš a Složil vyhráli nad Itálii v Praze a radovali se z triumfu.

V historii samostatné České republiky od roku 1993 se tenisté dostali do semifinále jen jednou v roce 1996, ale dalších šest čtvrtfinálových bitev, pokaždé na půdě soupeře, prohráli.

Čtvrtfinále tenisového Davisova poháru:
Česko - Argentina 3:2
Tomáš Berdych - Juan Martin Del Potro 4:6, 4:6, 4:6; Radek Štěpánek - Juan Monaco 7:6 (7:5), 6:3, 6:2

Reklama