Hlavní obsah

Postup v Davis Cupu je pro Izraelce víc než grandslamový titul

TEL AVIV

Izrael oslavuje nové tenisové hrdiny. "Senzační! Ohromující!" píšou noviny po sobotní výhře ve čtyřhře, která týmu zajistila vedení 3:0 na Ruskem a historicky první postup izraelských tenistů do semifinále Davisova poháru. S blahopřáním přispěchal hned po utkání izraelský premiér Benjamin Netanjahu. "Jsme znovu na světové mapě. Lidé jsou díky vám opět hrdí," uvedl v oficiální gratulaci kapitánovi týmu Ejalu Ranovi.

Foto: ČTK/AP

Andi Ram (vlevo) a Jonathan Erlich oslavují postup Izraele do semifinále

Článek

O body vítězů se postarali ve dvouhrách 210. hráč světa Harel Levy, Dudi Sela a deblisté Andy Ram a Jonathan Erlich, kteří loni v lednu vyhráli čtyřhru na grandslamovém Australian Open v Melbourne.

"Říkal jsem před zápasem klukům, že tohle je největší událost mého života. Teď vím, že vyhrát grandslam je neuvěřitelné, ale nastoupit v národním dresu před vyprodanou halou a postoupit ještě lepší," zářil Erlich, který hrál opět skoro po roční pauze.

Jedenáct tisíc divokých fanoušků v hale hrálo v utkání velkou roli. Tenisové chování jim moc blízké nebylo, spíše se atmosféra blížila basketbalovému zápasu. Při výměnách lidé pískali a křičeli. "Já díky tomu hrál čtyřikrát lépe než je moje současná forma," řekl Ram, který je v týmu považován za klauna.

Po utkání neměl slov. "Poprvé nevím, co říci. Normálně pusu nezavřu, ale teď jsem brečel jako malý kluk," uvedl tenista, jenž letos hraje čtyřhry s Bělorusem Maxem Mirným.

Izraelský kapitán Ran se svěřil, že ještě hodinu a půl po utkání mu bušilo srdce. "Jsem pyšný, že jsem Izraelcem," řekl a přál si, aby jeho tým v semifinále potkal Německo a hrál opět doma.

Reklama

Související témata: