Hlavní obsah

O salátovou mísu se porveme, slíbil tenista Štěpánek

OSTRAVA

S husí kůží po těle mluvil tenista Radek Štěpánek o tom, kam až by mohli letos čeští reprezentanti dojít v Davisově poháru. Po postupu do semifinále přes Argentinu řekl, by nejraději na konci letošního roku zvedl nad hlavu věhlasnou salátovou mísu. "Popereme se o to," prohlásil třicetiletý hráč.

Článek

Po oslavách na kurtu s diváky a celým českým týmem se Štěpánek zahalil do české vlajky a v rozhovoru pro Českou televizi uvedl, že doufá, že české daviscupové tažení ještě není u konce. "Udělali jsme první dva kroky a já jsem rád, že jsme to dotáhli tahle daleko. Je to osobní úspěch, ale jsme tady především jako tým," pronesl Štěpánek, který v neděli získal rozhodující bod proti Juanu Monakovi navzdory zdravotním potížím.

Tým kapitána Jaroslava Navrátila porazil Argentinu 3:2 na zápasy a jednadvacátý hráč světa Štěpánek se stal hrdinou.

Čtvrtfinále Davisova poháru on-line na Sport.cz:
ČR - Argentina:Radek Štěpánek - Juan Monaco

Po návratu z Wimbledonu léčil zraněné koleno, lékaři v čele s fyzioterapeutem Pavlem Kolářem dělali vše, aby byl připraven. V pátek ještě dvouhry vynechal, ale v sobotu již pomohl Tomáši Berdychovi vyhrát debl a dnes získal za nerozhodného stavu vítězný bod.

"Radek je hrdinou, pro Česko tam nechá duši," řekl Navrátil. "Celý týden se potýkal s problémy, pořád jsme ho přemlouvali a přemluvili. Radek vyhrál a patří mu velký dík," uvedl kapitán po prvním postupu českých tenistů do semifinále Davis Cupu po 13 letech.

Štěpánek přiznal, že po sobotní čtyřhře neměl na dvouhru vůbec pomyšlení. "Vrátil jsem se na hotel po čtyřech," řekl. Večer mluvil se svým kondičním trenérem Markem Všetíčkem a manažerem Tomášem Krčmou a říkal jim, že se necítí. "Že mě koleno bolí, ale oni na to, že bych do toho měl jít, že to mé tělo to vydrží," prohlásil.

Opět rozhodlo jeho "srdíčko"

Nakonec se nechal přesvědčit. Opět rozhodlo jeho "srdíčko". "Strašně moc chci v Davis Cupu uspět, takže jsem si řekl, že to na sebe vezmu, i když to bude risk, ale stál za to," řekl Štěpánek.

Přiznal, že jinde by zdraví nepokoušel. "Na turnaji, bych upřímně řečeno, nenastoupil a byl už týden v lázních," prohlásil tenista. Léčebné procedury ho čekají v následujících týdnech. Štěpánek plánuje měsíční pauzu. "Takhle se hrát nedá. Chtěl bych mít pocit, že mi tělo znovu funguje na sto procent. Čeká mě měsíc volna, léčba a rehabilitace," uvedl hrdina večera.

Přes zdravotní útrapy byl Štěpánek po utkání nařčen argentinskou stranou z toho, že zranění z taktických důvodů předstíral. Nehrající kapitán Tito Vazquez své tvrzení opřel o to, že jinak by se nemohl takto pohybovat po kurtu. "Já jsem neměl problémy s pohybem, ale stoupnout a opřít se o nohu při bekhendu," řekl český tenista.

Konstatoval, že týden před utkáním v Ostravě strávil na tréninku jen minimum času. "Při větší zátěži jsem v úterý začal cítit bolest. Další den jsem vůbec netrénoval a ve čtvrtek lehce. Snažili jsme se to držet pod pokličkou. Tím, že jsem před zápasem dostal injekci, mi noha otupěla a cítil jsem jen tlakovou bolest. Byl jsem schopen se s tím hýbat," popsal své obtíže.

Nasadil i mimikry

Při utkání prý nasadil i mimikry, protože nechtěl dát Argentincům žádnou grimasou najevo, že by ho bolesti mohly sužovat i při výměnách. "Věděl jsem, že to nesmím dát najevo. Šetřil jsem gesty, energií. Musel jsem pustit všechny zábrany a myslet na všechno jiného než na tu bolest. Na to, co se mi povedlo, jsem pyšný. Hrábnul jsem si na dno a tohoto vítězství si cením víc než kteréhokoliv předtím," řekl Štěpánek.

Sil neměl podle svých slov na rozdávání, ale Monaka za pomoci plné haly přehrál ve třech setech. Nejtěžší byla první sada, kterou po boji rozhodla až zkrácená hra. "To mi hrozně moc pomohlo, pak už jsem měl utkání pod kontrolou," pronesl Štěpánek.

V dalších dvou setech dokázal argentinského hráče ničit nízkými čopy, výpady k síti i zkrácením hry za síť. "Hraji hodně s citem, vždy improvizuji a snažím se dělat, co se soupeři nelíbí, co mu leze pod kůži. A jemu změna rytmu hodně vadila," řekl Štěpánek.

Soupeřem českých tenistů v semifinále budou Chorvaté, kteří doma vyřadili USA. "Mají dva servismany. Čiliče, který hraje dobře na všech površích, a Karloviče. Bude to těžký duel," uvedl tenista, podle kterého se v září bude hrát nejspíš na antuce.

Štěpánek a jeho zápasy v Davis Cupu za stavu 2:2:
20031. kolo s RuskemŠtěpánek - Davyděnko 6:1, 6:7, 2:6, 6:3, 0:6
20041. kolo se ŠpanělskemŠtěpánek - Nadal 6:7, 6:7, 3:6
2007baráž se ŠvýcarskemŠtěpánek - Wawrinka 7:6, 6:3, 7:6
2009čtvrtfinále s ArgentinouŠtěpánek - Monaco 7:6, 6:3, 6:2.

Reklama