Hlavní obsah

Taraflex: zbraň, která dávno vyšla z módy

Marek BurkertPrávo

Na okruhu ATP se na něm nehraje jediný tenisový turnaj, ale v Davis Cupu je mocnou zbraní. Na syntetický taraflex zvou Češi v poslední době své soupeře. A nedají na něj dopustit. V roce 2004 sice naši tenisté podlehli na stejném povrchu Španělsku, ale o tři roky později slavil taraflex velký návrat v úspěšné baráži se Švýcarskem. „Potřebovali jsme koberec, na kterém bychom eliminovali Wawrinku. A taraflex byl na to ideální. Tvrdý, rychlý,“ vykládal český kapitán Jaroslav Navrátil.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Radost českých tenistů po postupu do semifinále Davis Cupu - ilustrační foto.

Článek

Také Argentinci si o minulém víkendu v Ostravě na výběr povrchu postěžovali. „Myslím, že by se mělo hrát jen na podkladech, které jsou na grandslamových turnajích,“ hudroval kapitán Jihoameričanů Tito Vazquez.

Co je tedy na taraflexu tak svérázného, že s ním mají sokové Čechů problémy? Vadí jim hlavně nízké odskoky míče. „Útočící hráči, jako je Radek Štěpánek, se pak mnohem hůř prohazují,“ řekl Navrátil.

Hrál se na něm i turnaj Masters v Paříži

Taraflex vymysleli ve Francii: mřížka ze skleněného vlákna, podklad z pěny s uzavřenými vzduchovými bublinami, celková tloušťka 6 a půl milimetru. Hrál se na něm i turnaj Masters v Paříži, kde triumfoval Tomáš Berdych. Ale smlouva s ATP už vypršela. Tenisté si stěžovali, že taraflex příliš zatěžuje jejich těla.

Jenže Čechům těch pár daviscupových dnů nevadí. I pořadatelé si pochvalují, že nemají s přípravou takové starosti. V ostravské ČEZ Areně byl ještě předminulou neděli sraz jehovistů a v pondělí už tenisté v klidu trénovali. Pro zajímavost: antukový dvorec by se chystal týden a cena za pronájem haly by rostla. „Taraflex po zápase zabalíte, uskladníte a na další duel se zase vytáhne,“ říká Karel Tejkal z České sportovní, která daviscupová střetnutí pořádá.

Model zvaný Paříž, který stál 700 tisíc korun a Češi na něm odehráli čtyři zápasy, však už dosloužil. „Opotřebování jezdí měřit lidé z ATP,“ říká Tejkal. A na příště se bude kupovat nový povrch. „Chceme na taraflexu hrát, jak dlouho to jen bude možné,“ přeje si Štěpánek.

Češi na taraflexu
Švýcarskobaráž 20073:2
Belgie1. kolo 20083:2
Francie1. kolo 20093:2
Argentinačtvrtfinále 20093:2

Reklama

Související témata: