Hlavní obsah

Tenisté mají obrovskou šanci na finále DC, míní osobnosti

PRAHA

Postup do semifinále Davisova poháru je obrovským úspěchem, který český tenis potřeboval a je velká šance dostat se přes Chorvatsko i do finálového boje o salátovou mísu. Shodly se na tom tenisové osobnosti po víkendové výhře týmu Jaroslava Navrátila nad Argentinou. "Postup do semifinále náš tenis potřebuje jako sůl," řekl Jan Kodeš, nejúspěšnější český daviscupový hráč a člen vítězného týmu Československa z roku 1980.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Zleva český daviscupový tým ve složení Lukáš Dlouhý, Ivo Minář, Radek Štěpánek, kapitán Jaroslav Navrátil a Tomáš Berdych

Článek

"Vítězství našemu tenisu pomůže hrozně moc a klukům to moc přeji," uvedl Vladislav Šavrda, někdejší kapitán týmu, který vedl české tenisty i v roce 1996, kdy si naposledy zahráli daviscupové semifinále.

Čtvrtfinále Davisova poháru on-line na Sport.cz:
ČR - Argentina:Tomáš Berdych - Juan Martin del Potro

Výhru ve čtvrtfinále nad Argentinou zajistili v ostravské hale Tomáš Berdych a Radek Štěpánek. Oba získali po jednom bodu přes Juana Monaka ve dvouhrách a společně triumfovali i v sobotní čtyřhře.

Čtvrtfinále Davisova poháru on-line na Sport.cz:
ČR - Argentina:Radek Štěpánek - Juan Monaco

"Pro český tenis je to super. Klukům jsem moc fandil a je jedno, jestli vyhráli pět nula nebo tři dva. Důležité je vítězství," řekl bývalý pátý hráč světa Jiří Novák, který dlouhé roky táhl daviscupový výběr a v týmu se potkal se Štěpánkem i s Berdychem.

Tenistům bezpochyby pomohlo, že Argentincům chyběl zkušený David Nalbandian, který se zotavuje po operaci kyčle. "Vlastně jsme vzhledem k tomu tak trošku splnili roli favorita. Využili jsem šanci, která se nám naskytla a to je každopádně skvělé," konstatoval Kodeš.

Štěpánek překonal trable s koleny

Se Šavrdou ocenili výkon Berdycha, ale vyzdvihli i schopnosti Štěpánka. Ten překonal trable s koleny a zvládl rozhodující dvouhru s Monakem za stavu 2:2 na zápasy. "Hrál dobře a chytře," uvedl wimbledonský vítěz Kodeš. "Je velkým zážitkem, jak Radek dokáže v Davis Cupu hráče fantasticky rozebrat a dostat na kolena," dodal Šavrda.

Nyní už se myšlenky upínají k druhé polovině září, kdy budou tenisté bojovat v Chorvatsku o finále, premiérové v historii samostatné České republiky a první po 29 letech. "Vyhrát můžeme, ale kdybych si měl teď vsadit, tak to bude šedesát na čtyřicet pro Chorvatsko. Nemyslím to zle vůči našim klukům, ale antuka bude pro Radka i Tomáše na tři vítězné sety těžká. Důležitá bude zase čtyřhra," řekl Kodeš.

Šavrda by vsadil na výhru 3:2 pro Navrátilův tým. Ivo Karlovič a Marin Čilič budou sice v divokém domácím prostředí nebezpeční, ale ne neporazitelní. "Kluci jsou schopní vyhrát. Davis Cup mají rádi, mají obrovskou atmosféru v týmu a hrají v něm dobře," mínil Šavrda. "Je to hratelné a hodně šancovní utkání," přitakal Novák, který byl před 13 lety členem týmu, který v semifinále prohrál v Praze se Švédy.

Reklama

Související témata: