Hlavní obsah

Finalista French Open Söderling vyhrál první antukový turnaj

Švédský tenista Robin Söderling dokázal, že jeho finálový úspěch na antukovém French Open nebyl náhodný, a v neděli se dočkal svého premiérového titulu na tomto povrchu. Před domácími fanoušky v Bastadu porazil v rozhodujícím souboji Argentince Juana Monaka 6:3 a 7:6.

Foto: Björn Larsson Rosvall, ČTK/AP

Švédský tenista Robin Söderling s trofejí pro vítěze turnaje v Bastadu

Článek

Čtyřiadvacetiletý Söderling hrál do dnešního týdne desetkrát ve finále turnaje ATP, ale z toho devětkrát na rychlém povrchu. V prvním finále na antuce v Paříži byl nad jeho síly Švýcar Roger Federer, nyní si už čtvrtý turnajový titul nenechal ujít.

Argentinský tenista se dokázal rychle přeorientovat z rychlého taraflexu, na němž prohrál minulý týden oba zápasy čtvrtfinále Davisova poháru proti České republice, na svůj oblíbený povrch. K třem titulům z předloňské sezony však nakonec další v Bastadu nepřidal, přestože ve Švédsku porazil mimo jiné nasazenou jedničku Španěla Fernanda Verdaska.

Söderling bojoval také ve finále čtyřhry, titul si ale z Bastadu odvážejí Jaroslav Levinský a Slovák Filip Polášek. Pro Levinského je to pátý titul v kariéře, po Poláškově boku vyhrál i loni v Gstaadu.

Chardy získal ve Stuttgartu svůj první titul

Francouzský tenista Jérémy Chardy získal na antuce ve Stuttgartu svůj první titul na okruhu ATP. Dvaadvacetiletý vítěz wimbledonské juniorky z roku 2005 porazil v nedělním finále 1:6, 6:3 a 6:4 Rumuna Viktora Haneska.

Chardy, jenž v předchozích kolech vyřadil domácí naděje Nicolase Kiefera a Mischu Zvereva, se dočkal titulu na druhý pokus. Letos v Johannesburgu podlehl rodák z Pau ve finále krajanovi Jo-Wilfriedovi Tsongovi.

Za stuttgartský titul získal Chardy 71.700 eur a od hlavního sponzora turnaje kupé značky Mercedes.

Hanescu neuspěl ve Stuttgartu ani ve čtyřhře, ve finále podlehl spolu s krajanem Horiou Tecauem 5:7, 4:6 česko-slovenské dvojici František Čermák, Michal Mertiňák. Dvaatřicetiletý Čermák získal svůj 18. titul na okruhu ATP, s Mertiňákem se už letos radovali v Acapulku.

Italské finále v Palermu vyhrála Pennettaová

Italské finále tenisového turnaje v Palermu vyhrála favorizovaná Flavia Pennettaová. Nasazená jednička v neděli na antuce na Sicílii deklasovala krajanku Saru Erraniovou 6:1 a 6:2. Získala tak sedmý titul, první v kariéře na domácí půdě.

Sedmadvacetiletá Pennettaová prošla turnajem naprosto hladce bez ztráty setu. Během týdne porazila tři své krajanky a v semifinále a ve finále prohrála dohromady jen pět gamů.

Za svůj první letošní titul získala rodačka z Brindisi prémii 37 000 dolarů.

BASTAD (antuka, dotace 450 000 eur):
Dvouhra - finále:
Söderling (2-Švéd.) - Monaco (Arg.) 6:3, 7:6 (7:4).
Čtyřhra - finále:
Levinský, Polášek (3-ČR/SR) - Lindstedt, Söderling (Švéd.) 1:6, 6:3, 10:7.
STUTTGART (antuka, dotace 450 000 eur):
Dvouhra - finále:
Chardy (Fr.) - Hanescu (Rum.) 1:6, 6:3, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Čermák, Mertiňák (4-ČR/SR) - Hanescu, Tecau (Rum.) 7:5, 6:4.
PALERMO (antuka, dotace 220 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Pennettaová (1-It.) - Erraniová (5-It.) 6:1, 6:2.
Čtyřhra - finále:
Llagosteraová, Martínezová (2-Šp.) - Korytcevová, Kustovová (Ukr./Běl.) 6:1, 6:2.
INDIANAPOLIS (tvrdý povrch, dotace 450 000 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
R. Ram (USA) - Britton (USA) 6:3, 7:5.

Reklama