Hlavní obsah

Rakušanka Bammerová vyhrála turnaj Prague Open

PRAHA

Rakouská tenistka Sybille Bammerová vyhrála turnaj ECM Prague Open, dotovaný částkou 220 000 dolarů. Turnajová dvojka v nedělním finále porazila nejvýše nasazenou Francesku Schiavoneovou z Itálie 7:6, 6:2 a získala druhý titul ve dvouhře v kariéře. Z Prahy si odveze také šek na 37 tisíc dolarů.

Foto: René Volfík, ČTK

Rakouská tenistka Sybille Bammerová vyhrála turnaj ECM Prague Open.

Článek
Fotogalerie

Trofej Bammerové předal wimbledonský vítěz Pat Cash z Austrálie, který v Praze hrál před finálovým duelem exhibici s Henrim Lecontem. "To bylo milé. Potkala jsem se s ním poprvé, předtím jsem ho vídala jen v televizi, když ještě hrával," řekla Rakušanka po finále.

Broušený pohár ale ihned putoval do náruče její dcery Tiny, která byla s tenistkou v Praze a za týden oslaví osmé narozeniny. "Dcera je moc nadšená," usmála se devětadvacetiletá rodačka z Lince. "Když jsme sem přijely, tak mi popřála, abych vyhrála trofej. Každý zápas tady byl ale těžký a mohla jsem prohrát třeba v prvním kole, ale nakonec jsem opravdu vyhrála," dodala jedna z mála tenisových matek.

V brzké době ji zkusí napodobit bývalá světová jednička Kim Clijstersová, která chystá návrat na amerických betonech.

I druhé finále vítězné

Bammerová hrála své druhé finále na okruhu WTA a udržela si stoprocentní úspěšnost. Poprvé postoupila do boje o titul a vyhrála turnaj předloni v Pattayi, nyní si vše zopakovala na Štvanici.

Jednatřicátá hráčka světa cestou za vavřínem na Prague Open vyřadila dvě domácí tenistky. Ve čtvrtfinále skoro po třech hodinách zdolala Lucii Hradeckou a v semifinále, které začalo v sobotu a dohrávalo se před finále, zarmoutila rovněž Ivetu Benešovou.

"I kdyby se zápas s Benešovou hrál v sobotu, tak by mi to nevadilo. I po dlouhém utkání s Hradeckou jsem se cítila fit. Hodně trénuji a jsem na dlouhé zápasy zvyklá," řekla Bammerová novinářům.

Ve finále proti Schiavoneové opět rozhodlo, že méně chybovala. "Máme podobnou hru, založenou na topspinech, a já hrála trochu lépe," dodala.

Čtyřhru vyhrály ukrajinské sestry Bondarenkovy

Ani čtyřhra neměla na tenisovém turnaji ECM Prague Open české vítězky. Barbora Záhlavová-Strýcová s Ivetou Benešovou totiž v neděli ve finále nestačily na sestry Katerynu a Aljonu Bondarenkovy, s kterými prohrály rychle po setech 1:6 a 2:6. "Mrzí mě, že to bylo ani ne za hodinu hotový. Měly jsme šance v prvním setu, ale nic se nedařilo," řekla ČTK Záhlavová-Strýcová.

Benešová, která hraje se Záhlavovou-Strýcovou čtyřhru pravidelně a loni získaly titul ve Stockholmu, nastupovala do finále čtyřhry po neúspěšném semifinále dvouhry. "Hrajeme na tom kurtu dvě a zápas nám nevyšel," řekla Záhlavová-Strýcová. Letos spolu prohrály už druhé finále, poprvé neuspěly na turnaji v mexickém Monterrey.

Ukrajinské tenistky Aljona (vlevo) a Kateryna Bondarenkovyfoto: ČTK/AP/Charles Krupa

V duelu s ukrajinskými sestrami Bondarenkovými nedokázaly změnit rytmus hry. "Oni nehrají ani moc deblově, ale my jsme se přizpůsobily. Nehrály jsme kombinace, jak jsme měly," konstatovala Záhlavová-Strýcová. Ta na Prague Open prohrála finále čtyřhry i v roce 2005, tehdy byla její partnerkou chorvatská tenistka Janica Kostaničová.

Do historie pražského turnaje se třiadvacetiletá Záhlavová-Strýcová zapsala jako partnerka Martiny Navrátilové. Po boku legendární hráčky, bývalé světové jedničky a devítinásobné vítězky wimbledonské dvouhry, si zahrála v roce 2006, ale vypadly ve čtvrtfinále.

Praha (antuka, dotace 220 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Bammerová (2-Rak.) - Schiavoneová (1-It.) 7:6 (7:4), 6:2.
Čtyřhra - finále:
A. Bondarenková, K. Bondarenková (Ukr.) - Benešová, Záhlavová-Strýcová (ČR) 6:1, 6:2.

Reklama

  4 : 6, 3 : 5 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 3 : 5 probíhá Živě
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori