Hlavní obsah

Tenistka Clijstersová zahajuje návrat na scénu v Cincinnati

Očekávaný návrat bývalé světové jedničky Kim Clijstersové se blíží. Belgická tenistka se po více než dvou letech představí na turnaji WTA za čtrnáct dnů v Cincinnati.

Článek

Vítězka US Open 2005 začíná svoji druhou tenisovou etapu jako vdaná paní a matka rok a půl staré dcery Jady. Mnozí předpovídají, že bude opět patřit k nejlepším, ona si své cíle nechává pro sebe. "Největší výzvou je zkombinovat mateřství, roli manželky a profesionální tenistky," řekla šestadvacetiletá Clijstersová minulý týden při americké týmové soutěži, v které vyhrála dva zkrácené sety.

Hrát by po Cincinnati měla ještě v Torontu a pak na US Open, všude díky divokým kartám, protože nefiguruje ve světovém žebříčku. "Poté uvidím, co všechno ještě musím udělat a vylepšit, aby to fungovalo, ale mým cílem je se zcela vrátit," řekla tenistka, která kolem sebe bude mít početný doprovod.

Vedle dcery a manžela Briana Lynche s ní bude jezdit trenér Wim Fissette, kondiční trenér, mediální zástupce a příležitostně chůva. "Jada je na prvním místě, takže jsem moc ráda, že nás bude cestovat tolik," prohlásila.

Bývalý kouč: Poletí žebříčkem jako raketa

Clijstersová, vítězka 34 turnajů ve dvouhře, byla první hráčkou světového žebříčku devatenáct týdnů, poprvé v roce 2003. Její bývalý kouč Marc Dehous si myslí, že by se mohla na vrchol vrátit. "Až začne hrát pořádně, poletí žebříčkem jako raketa," řekl Dehous a dodal: "Bude hrát bez tlaku, už ji nebude strašit Heninová a bude mít pocit, že nemusí nikomu nic dokazovat. Proto může být hodně nebezpečná."

Na druhou stranu jiná bývalá světová jednička Maria Šarapovová uvedla, že Clijstersová nebude mít návrat tak lehký. "Každý potřebuje čas, aby zjistil, jak na tom po pauze je," řekla Ruska, která se letos vracela na kurty po osmiměsíčním výpadku kvůli zranění.

Zkušenosti jak se chovat jako matka-tenistka Clistersová získávala od třiatřicetileté Lindsay Davenportové. S bývalou americkou světovou jedničkou, která při svém návratu po narození syna vyhrála dva ze tří úvodních turnajů, si elektronickou poštou vyměňovala fotky a mezitím získávala rady o cestování s dítětem.

Davenportová Clijstersové věří

Tenisové matky stále nejsou mezi profesionálními tenistkami běžné. V novodobé historii, tzv. open éře, datované od roku 1968, dokázala grandslam jako máma vyhrát pouze Evonne Goolagongová Cawleyová z Austrálie. Ta tři roky po narození dcery zvítězila ve Wimbledonu 1980. "Myslím, že Clijstersová může být první matkou po Goolagongové, která vyhraje velký turnaj," předpověděla Davenportová.

V uplynulých měsících pracovala Clijstersová na fyzické kondici, aby se vyhnula zraněním, a hodně hodin strávila na kurtu. "Mám ráda trénink, ale mnohem raději hraji zápasy," těšila se do akce.

Podle svých slov ani jednou nelitovala, že v roce 2007 najednou ukončila kariéru. Z tenisového života nic nepostrádala. "Neměla jsem čas - přišla svatba, pak jsem byla těhotná a narodila se Jada, kterou jsem devět měsíců kojila," poznamenala tenistka.

Obnovila mnoho vazeb s přáteli a především mohla trávit chvíle se svým otcem Leem až do jeho letošní lednové smrti na rakovinu. "Samozřejmě bych byla ráda, aby tady byl ještě dvacet let," řekla Clijstersová o otci, bývalém fotbalistovi, který patřil do týmu belgických semifinalistů mistrovství světa 1986.

Mezi fanoušky byla vždy oblíbená díky širokému úsměvu a většinou dobré náladě. Nyní bude mít o jednu fanynku v hledišti více. "Nevím, jak dlouho Jada vydrží sedět, ale určitě přijde," řekla.

Reklama

Související témata: