Hlavní obsah

Hradecká i potřetí prohrála finále turnaje WTA

GSTAAD

Tenistka Lucie Hradecká se ani napotřetí nedočkala premiérového titulu ve dvouhře na okruhu WTA. V Istanbulu dnes osmá nasazená česká hráčka ve finále nestačila na ruskou soupeřku Věru Duševinovou a prohrála hladce 0:6, 1:6.

Foto: René Volfík, ČTK

Česká tenistka Luce Hradecká

Článek

Už v sobotu se cítila čtyřiadvacetiletá Hradecká, která všechny předchozí zápasy vyhrála po boji ve třech setech a navíc hrála čtyřhru, v které s Renatou Voráčovou triumfovaly, poměrně unavená. Ve finále už jí chyběly síly a nedokázala soupeřce čelit. Kvůli bolavému ramenu se navíc nemohla opřít do podání, její největší zbraně.

Jediný game pražská rodačka, kterou v Turecku doprovázel otec Karel, uhrála v druhé sadě za stavu 0:6 a 0:1, ale dalších pět her po sobě opět ztratila. Při podání Rusky neměla jediný brejkbol.

Hradecká si tak na titul z dvouhry na okruhu WTA musí počkat. V Istanbulu dopadla stejně jako letos ve Štrasburku i loni v Bad Gasteinu. "Když to nevyjde teď, tak snad napočtvrté," říkala Hradecká ČTK po semifinále, které v sobotu vyhrála skoro po třech hodinách. V kategorii turnajů ITF vyhrála dvouhru čtrnáctkrát.

I přes krutou finálovou prohru zažívá Hradecká životní sezonu. A v pondělním vydání žebříčku by se měla objevit na 56. místě světa, čímž vyrovná své maximum, kterého dosáhla letos začátkem června.

V Istanbulu dopadla Hradecká stejně jako před čtyřmi lety Nicole Vaidišová. Tehdy česká hvězda, které nyní prochází vleklou herní krizí, nestačila v boji o titul na Američanku Venus Williamsovou.

Finále v Gstaadu senzačně vyhrál brazilský tenista Bellucci

Brazilský tenista Thomaz Bellucci nečekaně vyhrál turnaj ve švýcarském Gstaadu. Až 119. hráč světa, který se do hlavního turnaje musel nejprve probít kvalifikací, uzavřel povedený týden nedělní výhrou nad dalším nečekaným finalistou Němcem Andreasem Beckem 6:4, 7:6. Po svém druhém finále v kariéře se tak radoval z prvního turnajového vítězství.

Brazilský tenista Thomaz Bellucci během finále turnaje v Gstaadu.foto: ČTK/AP

Jednadvacetiletý Brazilec se dosud dostal do finále pouze v únoru na domácím podniku v Costa do Sauipe, ale neuspěl. Tentokrát však závěrečné utkání zvládl.

V duelu s o dva roky starším Němcem byl Bellucci od začátku lepším hráčem a brzy si vypracoval náskok. Ve chvíli, kdy v druhém setu prohrával 3:4, mu navíc pomohl déšť, který zápas na hodinu přerušil. Následně Brazilec dotáhl duel do tie-breaku, v kterém svého soupeře jasně přehrál.

Bellucci v průběhu turnaje nečekaně vyřadil nasazenou jedničku Stanislase Wawrinku, turnajovou šestku Nikolase Kiefera, který vzdal pro zranění, v semifinále pak Rusa Igora Andrejeva. Za vítězství získá prémii 71 700 eur z celkové dotace 450 tisíc a do světového žebříčku si připíše 250 bodů.

Venus Williamsová prohrála ve finále ve Stanfordu

Osmá nasazená Francouzka Marion Bartoliová vyhrála tenisový turnaj ve Stanfordu. V nedělním finále, které trvalo dvě a tři čtvrtě hodiny, porazila turnajovou dvojku Venus Williamsovou z USA 6:2, 5:7 a 6:4. Čtyřiadvacetiletá wimbledonská finalistka z předloňského roku tak získala pátý titul na okruhu WTA.

Venus Williamsová hrála finále ve Stanfordu už posedmé, ale popáté v něm neuspěla. Její poslední titul je tak už sedm let starý, předtím triumfovala v roce 2000. Nedělní prohrou navázala na sérii nezdarů na amerických betonech z poslední doby, na turnajovou výhru v této části sezony čeká už od roku 2002.

Bartoliová byla ve Stanfordu ve finále i loni, kdy podlehla Kanaďance Aleksandře Wozniakové. Letos se mohla radovat už po druhé sadě, v níž za stavu 5:4 podávala na vítězství, ale její soupeřka dokázala vyrovnat. V třetím setu už Bartoliová viditelně zápolila s vyčerpáním, přesto dokázala díky trpělivější hře a přesnějším úderům dovést zápas do úspěšného konce.

Tenisový turnaj žen v Istanbulu (tvrdý povrch, dotace 220 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Duševinová (5-Rus.) - Hradecká (8-ČR) 6:0, 6:1.
Tenisový turnaj mužů v Gstaadu (antuka, dotace 450 000 eur):
Dvouhra - finále:
Bellucci (Braz.) - Beck (Něm.) 6:4, 7:6 (7:2).
STANFORD (tvrdý povrch, dotace 700 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Bartoliová (8-Fr.) - V. Williamsová (2-USA) 6:2, 5:7, 6:4.
Čtyřhra - finále:
S. Williamsová, V. Williamsová (2-USA) - Chan Yung-jan, Niculescuová (Tchaj-wan/Rum.) 6:4, 6:1.
LOS ANGELES (tvrdý povrch, dotace 630 500 dolarů):
Dvouhra - finále:
Querrey (6-USA) - Ball (Austr.) 6:4, 3:6, 6:1.

Reklama