Hlavní obsah

Po rozchodu stojí Novák s Riklem opět bok po boku

PRAHA

Už spolu neměli na jedné straně dvorce nikdy stát, teď se však v propočtech českých tenistů s bodem od nich dozajista počítá. Před daviscupovou baráží v Thajsku je jasno: Debl může rozhodnout. Po více než roční pauze bude tíha ležet na dvojici Jiří Novák - David Rikl. To, i další překvapivé změny, způsobila neúčast zraněného Radka Štěpánka.

Foto: ČTK

Jiří Novák (vpravo) se čtyřhry zcela nezřekl. Na velkých turnajích si ji zahrál s Radkem Štěpánkem (snímek z letošního Wimbledonu).

Článek

Tak třeba - poprvé si v pátek dost možná zahraje dvouhru právě dnes osmnáctiletý benjamínek Tomáš Berdych... Nebo - na kurt se postaví již rozpuštěný a pomalu zapomenutý pár Novák-Rikl!

Měsíc po loňské dubnové porážce ve čtvrtfinále Davis cupu ve Francii se rozloučili. Mnoho se o tom namluvilo a napsalo. Porážka s dvojicí Santoro, Llodra 3:6, 1:6, 4:6, když reprezentační utkání s nezájmem odchodili, následoval krach na antuce v Římě se Štěpánkem a Cibulcem a to byl konec dvojice, která toho společně od roku 1995 odehrála nepočítaně.

Novák pak tvrdil, že v Davis cupu debla hrát nehodlá, aby šetřil síly na dvouhry, a letos v únoru v Ostravě proti Rusům to také naplnil. "Nikdy jsem ale neřekl, že ho hrát nikdy nebudu," upozornil zlínský rodák. "Pracuji pro mužstvo a nebudu dělat něco, abych nepomohl. Když si v dané situaci všichni myslí, že to pomůže, tak samozřejmě čtyřhru s Davidem budu hrát," vykládal v pátek před odletem do Bangkoku.

"Nerozešli jsme se ve špatném. Jirka minulý rok začal mít parádní výsledky v singlech a bylo logické, že čtyřhru už nemůže zvládat. Dohromady to fakt nejde. Mně se to samé stalo i s Kafelnikovem. Myšlenky singlistů jsou jiné," tvrdil dvaatřicetiletý Rikl, v současnosti čtrnáctý hráč světa na deblovém žebříčku.

Jak to bude klapat? Nevidí problém

Jak jim to bude nyní na dvorci klapat? Oni sami nevidí problém. Při extralize spolu sehráli dva zápasy, a byť ztratili set s dvojicí Pála, Luxa, cítili se v pohodě. "Jirka žádné deblové zvyky neztratil. Vždyť ještě loni byli se Štěpánkem ve finále US Open... Teď se mnou hrál dobře, bavilo ho to, hecoval mě," popisoval Rikl po 16 měsících oživenou spolupráci českých tenistů.

"Máme týden na to, abychom se špičkově připravili. Už si na debla tolik nevěřím, ale snad to bude dobré. S Davidem se známe za ty roky dokonale, není nic, co by nás mohlo překvapit," dodal osmadvacetiletý Novák, který doufal, že se z mnoha českých deblistů utvoří speciální pár pro reprezentaci...

Jenomže do Thajska neodletěl Štěpánek, Damm se Sukem proti Rusům selhali a Suk má teď navíc povinnosti nehrajícího kapitána. V Davis cupu spolu Novák s Riklem nastoupili od roku 1998 devětkrát (Novák s nikým jiným v nejslavnější týmové soutěži ani nehrál) a jen dvakrát odešli poraženi. V roce 2001 prohráli se Švédy Björkmanem a Kultim, loni ve zmiňovaném utkání s Francouzi Santorem a Llodrou. Na koho narazí v Thajsku, vědí jen částečně. Udomchokeho, 190. hráče světa, neznají.

Srichaphana bouřlivá atmosféra vyhecuje

"Ale proti Srichaphanovi jsem já jednou hrál. On měl za parťáka Federera, já Paese a natřeli nám to ve dvou setech. Srichaphan má skvělý servis a return, ale na síti to není žádný zázrak. Je ale moc dobře, že tam bude ten druhý, osmdesát procent odehrajeme přes něj," maloval si Rikl před bojem v bouřlivé atmosféře. "Ta Srichaphana spíš vyhecuje, než aby ho dostala dolů. Ale my toho debla uhrajeme!"

Reklama

Související témata: