Hlavní obsah

Štěpánek: Kdo říkal, že simuluju, je hlupák a nic neví

Po daviscupové euforii a měsíční léčbě zranění se tenista Radek Štěpánek předvede v Montrealu. Český daviscupový reprezentant v rozhovoru pro deník Právo zavzpomínal na napínavou bitvu proti Argentině, po níž si dával dohromady poraněné koleno. Vynechal tak turnaje ve Los Angeles a Washingtonu.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Ošetřovaný Radek Štěpánek - ilustrační foto

Článek

Po daviscupovém vítězství nad tenisty Argentiny jste měsíc nehrál jediný zápas. Co všechno jste za tu dobu při léčení poraněného kolena musel absolvovat?

Celý první týden jsem byl v rukách docenta Koláře a dojížděl jsem do lázní. Dostal jsem pak od něj svolení k odletu do Ameriky, kde jsem ale pokračoval v rehabilitaci. Musel jsem se odhlásit z turnajů v Los Angeles a ve Washingtonu, abych byl stoprocentně v pořádku. Obě kolena teď drží dobře a já jsem za to moc rád.

Jak jste bral výlevy Argentinců, kteří po Davis Cupu tvrdili, že vám nic nebylo a zranění jste simuloval?

Tomu se musím jenom smát. Když se prohraje, tak se důvody občas hledají někde jinde. Můj stav byl dost vážný, tělo mi nedovolilo odehrát v Ostravě tři zápasy. Když jsem v neděli nastupoval, věděl jsem, že mě to pak bude stát nějaký týden léčby navíc. Kdo říkal, že jsem simuloval, je prostě hlupák a nic neví.

Na kurty se tento týden vracíte v Montrealu, kam ohlásili svůj turnajový návrat i Federer s Nadalem. Už se těšíte?

Strašně! Moc mi to chybělo. Úroveň bude skvělá. Hráči ze špičky na těchto turnajích před US Open chtějí být a dělají všechno pro to, aby mohli hrát.

Loni jste na turnajích v Kanadě a v Cincinnati vypadl v 1. kole, takže byste před US Open mohl získat dost bodů do žebříčku…

To je pravda, že cokoliv tu uhraju, tak to pro mě bude plus. Ale já kvůli tomu turnajového pavouka studovat nebudu. V prvním kole mám kvalifikanta, takže se dívám zatím jen na tenhle zápas, a jestli narazím na Federera, to neřeším.

Na žebříčku ATP jste sedmnáctý. Pořád je vaším cílem být do konce roku v desítce, nebo jste to kvůli vleklým zdravotním potížím přehodnotil?

Myslím, že tu šanci mám pořád, protože tohle je jedna z mých nejlepších sezón v kariéře. Doufám, že se do takové výšiny dostat můžu. Ale nebudu se kvůli tomu určitě stresovat.

Po Davis Cupu jste říkal, že se nad svým zdravím budete muset hodně zamyslet. Tak k čemu jste došel?

To už jsem říkal ve Wimbledonu. Bylo jasné, že takhle to dál nejde a je potřeba něco udělat. Nastoupil jsem sice v Davis Cupu, ale to už bylo hodně na hraně. Řekli jsme si s Pavlem Kolářem, že už není možné zatěžovat tělo, když není v úplné pohodě.

Zaznamenal jste, že Český tenisový svaz podával protest proti tomu, že místem semifinále Davis Cupu Chorvaté určili Poreč, kde se bude hrát v hale pro 4 tisíce diváků? Co na to říkáte?

Řekl bych, že je jedno, jestli to bude v hale pro čtyři, deset nebo patnáct tisíc lidí, když to nemáme ve své moci. Nakonec je třeba dobře, že tam nebude tolik fanatických chorvatských fanoušků. Díval bych se na to spíš pozitivně. Teď jsou ale přede mnou Montreal, Cincinnati, New Haven a US Open. Na Davis Cup začnu myslet až potom.

Reklama