Hlavní obsah

Šmída už nedoženu, tvrdí tenista Damm po 40. deblovém titulu

Každý rok má v průměru téměř dva a půl vyhraného turnaje ve čtyřhře. Taková je za uplynulých sedmnáct let bilance českého tenisty Martina Damma, který několik dnů po svých 37. narozeninách získal v neděli čtyřicátý deblový titul.

Článek

"Každý titul se počítá a čím víc jich je, tím líp," řekl liberecký rodák v rozhovoru pro ČTK. "Jsem rád, že jsem v elitní skupině, protože to číslo zní zajímavě a těch lidí zas tolik není."

Nejúspěšnějším tenistou historie je Australan Mark Woodbridge s 83 deblovými tituly. "To je nedostižné a z Čechů bude nejlepší Tomáš Šmíd," odhadl správně Damm. Šmíd je s 55 triumfy ve čtyřhře na okruhu ATP českým rekordmanem. "To už asi nedostihnu," podotkl Damm.

Jubilejní čtyřicátý vavřín ve čtyřhře získal Damm ve Washingtonu se Švédem Robertem Lindstedtem. "Titul je titul a nestává se to každý týden, takže mám vždy radost," řekl Damm a doufal, že nešlo o poslední triumf. "Budu se o to snažit, šance na pár jich ještě je," doufal.

Damm se na turnajích v Cincinnati a Montrealu neobjeví

S tenisem ještě končit nehodlá, což by mělo platit pro letošní a minimálně i pro příští sezónu. "Deblový život se dá protáhnout a dokud to půjde a nebudu dělat ostudu, tak budu hrát. Musí to ale mít smysl, aby mě to bavilo," konstatoval Damm.

I když je třiatřicátým deblistou žebříčku, nejlépe byl dokonce pátý, tak teď nemůže hrát turnaje série Masters v Montrealu ani za týden v Cincinnati. Spolu s Lindstedtem se do pavouka nevešli. "Mám nucenou dovolenou," smál se Damm, ale byl i rád, že je chvilku s rodinou.

A mohl tak vzpomínat na svůj první titul. "Jsem těžko k načapání," odvětil na otázku, jestli si na něj pamatuje. Bez dlouhého hledání v paměti pronesl, že premiérově se radoval s Karlem Nováčkem v roce 1993 v Zaragoze. Pak spolu dokonce postoupili do finále US Open, ale v New Yorku získal svůj první a zatím poslední grandslamový titul až o třináct let později s Indem Leanderem Paesem.

O 40 titulů se podělil s šestnácti partnery: šesti krajany (Nováčkem, Víznerem, Štěpánkem, Sukem, Novákem a Vackem) a deseti cizinci (Švédem Lindstedtem, Indem Paesem, Němcem Prinosilem, Slovákem Hrbatým, Američanem Grabbem, Rusem Olchovským, Švédy Järrydem a Holmem, Australanem Stollem a Novozélanďanem Stevenem).

Se Sukem se radovali z jedenácti triumfů

"Z pohledu komunikace na kurtu a porozumění se mi nejlépe hrálo s Cyrdou Sukem," uvažoval Damm. Jejich souznění na kurtu se odrazilo i ve faktu, že se Sukem získal nejvíce titulů - jedenáct. "Nejvíc jsem se naučil od Grabba a Paese, hráli nejlepšího debla. Tahle tři jména bych zdůraznil, ale ostatní nechci zapomenout," řekl Damm.

Proč je Damm, který to ve dvouhře v roce 1997 dotáhl na 42. místo světa, ve čtyřhře tak dobrý? Má dobrý servis a díky své výšce i velký dosah na síti. "A výjimečný obouručný bekhend z returnu," řekl ČTK Suk a navíc vyzdvihl Dammovo týmové pojetí. "Když spolu jezdíte léta po turnajích, tak může dojít ke krizi. Ale s ním nejsou, protože on je pohodový člověk, který řeší vše s nadhledem," podotkl Suk.

Damm by si do budoucna přál, aby čtyřhra nebyla pouze odstrkovanou sestřičkou dvouhry někde na zastrčených kurtech. "Každý rekreant hraje debla, lidi k tomu mají blíž a hodně z nich mi říkalo, že raději koukají na debla než na singla. Měli by ho dávat víc na velký kurty a častěji do televize," uvedl Damm.

Reklama