Hlavní obsah

Srichaphan je asijskou hvězdou, ale dál zůstává s otcem

BANGKOK

V dobře vychovanou hvězdu vyrůstá tenista Paradorn Srichaphan. V Asii se jedenáctý hráč světa stává modlou a v rodné zemi může být po víkendu vynášen do nebe, pokud se svým týmem přemůže české reprezentanty a poprvé dovede thajské království do Světové skupiny Davisova poháru.

Foto: internet

Současná jednička thajského tenisu Paradorn Srichaphan

Článek

Srichaphan každým rokem stoupá v tenisovém žebříčku výše. Vydělává velké peníze, byl jmenován kulturním vyslancem země a obdržel diplomatický pas. Odmala ho trénuje pouze otec Chanachai, který kvůli jeho talentu odešel z banky a věnoval se mu na kurtu. A Srichaphan by jiného kouče nechtěl. "Táta mě dostal až sem a myslím, že to dělá skvěle," uvedl čtyřiadvacetiletý Paradorn v Bangkoku pro Reuters. "Otec a syn. Někdy se stačí jen podívat jeden druhému do očí a už oba víme, co si vzájemně myslíme," odhalil tajemství svazku.

Otázkou zůstává, zda si na utkání Davisova poháru vezme své červené tričko. To si obléká vždy, když chce vítězně dokončit zápas nebo celý turnaj. "Mám strašně rád, když je v hledišti hodně fanoušků, kteří mě povzbuzují," těšil se na podporu z ochozů. Tu si vychutná i po Davisově poháru, protože v Bangkoku začne turnaj ATP a organizátoři vyzvali diváky, aby přišli v červeném. Srichaphan letos postoupil do osmifinále Wimbledonu i na nedávném US Open a má naději zahrát si na Turnaj mistrů. Od ledna vyhrál turnaje v indickém Čennaí a na Long Islandu.

Za vyrovnanou povahu může buddhismus

Každý večer medituje, aby lépe spal, což mu pomáhá na kurtu. Psychická odolnost patří k jeho silným stránkám. "Rodiče mi vždycky říkali: Máš-li unavené tělo, ale silnou mysl, pak se můžeš dostat nahoru," uvedl rodák z Bangkoku. "Buddhismus je mým vyznáním a udržuje mě klidného a jistého," řekl tenista.

V thajském tisku zuří 'Paradornmania' a často se objevují fotografie hráče s jeho dvacetiletou přítelkyní, modelkou, která ovšem byla spojována i se synem ministerského předsedy Thaksina Shinawatry. "Zatím s nikým nechodím," řekl na to Paradorn. Paradornův obličej je v Thajsku skoro na každém kroku - v časopisech, novinách, na plakátech u silnic. "Je pěkné vidět svoje fotky okolo dálnice, ale přišel jsem o soukromí," řekl Paradorn. Lidé ho poznávají na ulici a už si nemůže jen tak vyjít na nákup.

Reklama

Související témata: