Hlavní obsah

Federer vypadl v Montrealu ve čtvrtfinále, podlehl Tsongovi

MONTREAL/CINCINNATI

První hráč světa Roger Federer vypadl na turnaji v Montrealu ve čtvrtfinále. Osmadvacetiletý Švýcar, který se v Kanadě představil na kurtech po měsíční pauze, v pátek nestačil na osmého nasazeného Francouze Jo-Wilfrieda Tsongu, kterému podlehl 6:7, 6:1 a 6:7.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Švýcarský tenista Roger Federer

Článek

Federer sice prohrál úvodní set v tie-breaku, ale v druhém nedal soupeři šanci a povolil Tsongovi jediný game. Prvnímu hráči světa vyšel také úvod rozhodující sady, když vedl už 4:1. Jenže čtyřiadvacetiletý Francouz výsledek otočil a Federer dokonce odvracel tři mečboly. Dokázal sice srovnat na 6:6, ale Tsonga nakonec vyhrál ve zkrácené hře a v semifinále se utká s třetím nasazeným Andym Murrayem.

Španělský tenista Rafael Nadal vyhrál po svém návratu na kurty po zranění i druhý zápas dvouhry a postoupil na turnaji v Montrealu do čtvrtfinále. Druhý hráč světa po snadné cestě ve druhém kole, kdy mu vzdal krajan David Ferrer, odehrál poprvé celé utkání a hladce porazil Němce Philippa Petzschnera 6:3, 6:2.

Nadal měl po výhře za hodinu a šest minut velkou radost a po mečbolu na dvorci poskakoval radostí a vychutnával si silný potlesk obecenstva. Zdá se, že jeho zraněná kolena, kvůli kterým musel na dva měsíce přestat hrát tenis, jsou zatím zcela v pořádku.

"Jsem nadšený, protože jsem postoupil do čtvrtfinále a to je víc, než jsem tady čekal," říkal Nadal na tiskové konferenci. "Je to trochu lepší, pohyb byl trochu lepší, ale obecně se dá říci, že se cítím mnohem lépe, než jsem si myslel, že to bude," dodal.

Opravdový tenisový test ho čeká nyní v duelu o semifinále. Jeho soupeřem bude šestý nasazený Juan Martin Del Potro z Argentiny, který vyhrál turnaj ve Washingtonu a má na betonech skvělou formu.

"Vím, že ve čtvrtfinále nejsem favoritem. Mým cílem v Montrealu je jenom se zlepšit a vyzkoušet své tělo v zátěži," řekl Nadal.

Dále postoupil rovněž čerstvý otec Roger Federer. První hráč světa ve švýcarském souboji vyřadil Stanislase Wawrinku 6:3 a 7:6.

Čtvrtfinále si v Montrealu a především vůbec poprvé v historii na okruhu ATP zahraje všech osm aktuálně nejlepších hráčů světa.

Návrat Clijstersové skončil v Cincinnati prohrou ve čtvrtfinále

Bývalá první tenistka světa Kim Clijstersová skončila při svém návratu na kurty ve čtvrtfinále. Na turnaji v Cincinnati v pátek nestačila na aktuální světovou jedničku Dinaru Safinovou z Ruska, které podlehla po setech 2:6 a 5:7.

Šestadvacetiletá Belgičanka se k tenisu vrátila po dvouleté pauze a narození dcery Jady. V Cincinnati přesto vyhrála tři zápasy, v třetím kole vyřadila šestou nasazenou Světlanu Kuzněcovovou.

S turnajem se už také rozloučily obě sestry Williamsovy. Starší Venus vyřadila ve formě hrající Italka Flavia Pennettaová 7:6, 6:4 a o pár hodin později skončila i Serena, kterou na stejném kurtu pokořila rakouská matka Sybille Bammerová 7:5, 6:4.

Venus ve svém utkání udělala 38 nevynucených chyb i před zraky Sereny, která část zápasu sledovala. "Říkala jsem si, že já takhle hrát nebudu," uvedla Serena. Měla pravda, její výkon byl ještě horší, protože ve svém utkání se dopustila 44 chyb.

"Nehrála jsem nikdy hůře, strašný zápas," řekla Serena po utkání. S Bammerovou prohrála i druhý vzájemný duel v kariéře.

Světová devětadvacítka Bammerová se stejně jako třeba na červencovém turnaji v Praze na Štvanici, který vyhrála, prezentovala trpělivou hrou od základní čáry. "Držela jsem míč ve výměnách a nechala ji hrát," řekla matka dcery Tiny. Serena se s každou další výměnou zhoršovala. "Doufám, že takovýhle den několik dalších let nezažiju," řekla Američanka.

MONTREAL, muži (tvrdý povrch, dotace 3 000 000 dolarů):
Dvouhra - 3. kolo:
Federer (1-Švýc.) - Wawrinka (Švýc.) 6:3, 7:6 (7:5), Nadal (2-Šp.) - Petzschner (Něm.) 6:3, 6:2, Tsonga (Fr.) - Simon (9-Fr.) 6:3, 6:3.
Čtvrtfinále:
Tsonga (7-Fr.) - Federer (1-Švýc.) 7:6 (7:5), 1:6, 7:6 (7:3), Murray (3-Brit.) - Davyděnko (8-Rus.) 6:2, 6:4.
CINCINNATI, ženy (tvrdý povrch, dotace 2 000 000 dolarů):
Dvouhra - 3. kolo:
Safinová (1-Rus-) - Šuaj Pcheng (Čína) 6:3, 6:4, Bammerová (Rak.) - S. Williamsová (2-USA) 7:5, 6:4, Jankovičová (5-Srb.) - Azarenková (9-Běl.) 7:5, 7:6 (7:4).
Dvouhra - čtvrtfinále:
Dementěvová (4-Rus.) - Wozniacká (8-Dán.) 6:2, 6:1, Safinová (1-Rus.) - Clijstersová (Belg.) 6:2, 7:5.

Reklama

Související témata: