Hlavní obsah

Boj o záchranu zahájí Novák

BANGKOK

O první bod v souboji českých tenistů o setrvání ve Světové skupině Davisova poháru bude v thajském Bangkoku bojovat Jiří Novák. Jeho soupeřem v páteční dvouhře bude Danai Udomchoke. V druhém duelu nastoupí domácí jednička Paradorn Srichaphan a Bohdan Ulihrach.

Foto: Internet

Jiří Novák

Článek

V sobotní čtyřhře se představí dvojice Novák, David Rikl, na thajské straně by měli hrát Narathorn Srichaphan a Attapol Rithiwattanapong. V neděli na kurtu podle losu nejdříve změří síly jedničky Novák s Paradornem Srichaphanem a po nich by měli hrát Ulihrach s Udomchokem. Kapitáni mají možnost hráče vyměnit.

:. ANKETA
Udrží se čeští tenisté ve Světové skupině Davisova poháru? Hlasujte na konci článku.

Berdycha trápí viróza

Překvapením je volba Ulihracha. Kapitán Cyril Suk mu dal přednost před osmnáctiletým zelenáčem Tomášem Berdychem, kterého trápí viróza. "Ulihrach je zkušený," zdůvodnil Suk, proč se rozhodl poslat Ulihracha do utkání proti Paradornovi Srichaphanovi.

Každopádně tím ale potěšil thajského kapitána Chanachaie Srichaphana. "Ulihrach je sice zkušený, ale pro nás to může být snazší, protože není tak svěží jako Berdych," mínil. Paradorn byl opatrnější a Ulihracha po tréninku pochválil: "Vypadal dobře, ale už jsem ho porazil a věřím, že to zopakuji," uvedl Paradorn.

Ulihrach si liboval, že půjde na kurt až jako druhý. Věřil, že už bude mít Česko v kapse bod zásluhou Nováka. "A je taky dobře, že si bude moci Jirka více odpočinout před čtyřhrou," uvedl. Se Srichaphanem se Ulihrach střetl na turnajích ATP jednou. Loni na Long Islandu prohrál ve dvou setech. "Je na hraně desítky žebříčku, což hovoří za vše. Hraje výborně na tvrdých površích," poznamenal.

Novák nic nepodcení

Jistý bod se čeká v pátek od Nováka, který by měl snadno vyprovodit z kurtu Danai Udomchoka. "Ale on nemá co ztratit a bude mít za sebou publikum," upozornil Novák, na výhody svého soupeře. "Měl bych vyhrát ve třech setech, abych ušetřil síly na další zápasy," doplnila česká jednička.

Novák se s Udomchokem, až 187. hráčem žebříčku ATP pro nasazování do turnajů, nikdy nestřetl. "Myslím, že to nebude jednoduché, protože v Davis Cupu se rozdíly často smazávají. I já jsem vyhrával zápasy s hráči výše na žebříčku," upozornil Novák, ale byl odhodlán získat první bod. "Bude jedno, jestli zvítězím ve třech nebo v pěti setech," dodal Novák odhodlaně. V Davisově poháru Novák dvouhru neprohrál již šestkrát za sebou.

Češi, respektive českoslovenští tenisté, jsou jediní, kteří dosud nikdy od zavedení Světové skupiny Davisova poháru v roce 1981 z elitní šestnáctky nesestoupili. Do baráže klesli po únorové domácí prohře 2:3 s Ruskem v prvním kole v Ostravě.

Rozlosování
Pátek (9:00 SELČ): Udomchoke - Novák, P. Srichaphan - Ulihrach.
Sobota (10:00): N. Srichaphan, Rithiwattanapong - Rikl, Novák.
Neděle (9:00): Srichaphan - Novák, Udomchoke - Ulihrach.

Reklama

Související témata: