Hlavní obsah

US Open vyjasní tenisové otazníky roku

PRAHA

Roger Federer, Serena Williamsová. Tenisové US Open nemá letos větší favority, než jsou obhájci loňských vítězství. Newyorský turnaj ale od pondělka začne objasňovat i další otazníky. A třeba překvapí i Češi, kteří na finále grandslamové dvouhry čekají 11 let.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Američanka Serena Williamsová, trojnásobná vítězka US Open, je i letos největší favoritkou posledního grandslamu roku.

Článek

1. ZÍSKÁ FEDERER 16. GRANDSLAMOVÝ TITUL? „Je to můj turnaj,“ říkává tenisový rekordman často o US Open. Má ho prý ještě radši než Wimbledon a pětkrát v řadě tu byl pánem. Triumf v Cincinnati a jasné výhry nad Murrayem a Djokovičem navíc ukázaly, že i jako novopečený otec je Federer ve formě. Momentálně se veze na vlně rodičovské lásky a s narozením dcer mu narostlo i sebevědomí. „Nejsem v žádném stresu. Naopak, jsem ve velké pohodě, protože jsem prožil nejkrásnější léto v životě. A chci si ho prodloužit.“

2. CO PŘEDVEDE NADAL? Španěl je nadále pod vlivem zdravotní pauzy, kterou měl po French Open. Na turnajích v Montrealu a Cincinnati předvedl záblesky tenisové geniality, ale i dříve nevídané herní výkyvy. „Je to na něj moc brzy, aby zvládl tlak US Open,“ píšou o Rafaelu Nadalovi experti televize ESPN a prorokují mu brzký konec. „V Cincinnati vypadal nejistě, utrápeně,“ konstatovali po zápase s Djokovičem. „Fyzicky na tom možná nejsem ideálně, ale jako světová trojka mám slušnou šanci vyhrát, ne?“ sází Nadal na překvapení.

3. POTVRDÍ MURRAY POZICI DVOJKY? Využil Španělovy vynucené přestávky a vklínil se na druhé místo světového žebříčku. Už loni hrál Andy Murray v New Yorku finále a na tvrdém povrchu si věří i letos. Proč ne? Vždyť s Federerem má pozitivní bilanci 6:3. „Na US Open si věřím nejvíc ze všech grandslamů,“ tvrdí drzý Skot. „Diváci se možná dočkají i bitvy o trůn světové jedničky,“ nedává si malé cíle.

4. JAKOU FORMU MAJÍ ČEŠI PŘED DAVIS CUPEM? Jen pět dnů po finále US Open začíná v Poreči daviscupové semifinále Chorvatsko–Česko. A jsou tu hned další otázky. Je pro kapitána Navrátila dobré, aby Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem chytili formu už v New Yorku a postoupili hodně daleko? Co když pak přijdou potíže s adaptací na pomalou antuku? „Takhle se uvažovat nedá. Já chci vyhrát každý zápas,“ říká patnáctý nasazený Štěpánek, který se měsíc dával zdravotně dohromady po čtvrtfinále s Argentinou. Aktuálně lepší fazónu má ale Berdych, jenž si v Cincinnati zahrál čtvrtfinále.

5. UMLČÍ SAFINOVÁ SESTRY WILLIAMSOVY? Ze strany Američanek je to promyšlená psychologická válka. Před každým vrcholným turnajem se vytasí s prohlášením, že Dinara Safinová okupuje pozici světové jedničky neoprávněně. „Žádný grandslam ještě nikdy nevyhrála,“ rýpe do Rusky Serena Williamsová, která jich má naopak jedenáct. Safinová sice už třikrát byla v grandslamovém finále, ale dvakrát ho nezvládla na antuce v Paříži a letos v lednu drtivě prohrála právě se Serenou v Melbourne. „Všechno je v hlavě. Když vydržím soustředěná, dojdu dál než loni,“ prohlásila Safinová, semifinalistka US Open z roku 2008.

Reklama

Související témata: