Hlavní obsah

Hernych, Štěpánek a Záhlavová-Strýcová jsou ve 2. kole US Open, Benešová vypadla

NEW YORK

Tenisté Jan Hernych a Barbora Záhlavová-Strýcová v pondělí zvládli své zápasy prvního kola US Open a zahrají si v New Yorku minimálně ještě jednou. Naopak překvapivě vypadla česká jednička mezi ženami Iveta Benešová. Hernych porazil Němce Schüttlera po pětisetové bitvě, Záhlavová-Strýcová zdolala v duelu kvalifikantek Polku Domachowskou. Benešová neuspěla v duelu s domácí Mattekovou-Sandsovou.

Foto: Paul Bereswill, ČTK/AP

Gesto zmaru Rainera Schüttlera při utkání s českým tenistou Janem Hernychem.

Článek

Benešové se tak nepovedla odveta za prohranou rozhodující čtyřhru v letošním semifinále Fed Cupu v Brně, v níž proti ní stála na opačném kurtu právě její dnešní soupeřka. Aktuálně čtyřiatřicátá hráčka světa Benešová vypadla na grandslamu v prvním kole poprvé od loňského Wimbledonu.

Naopak třicetiletý rodák z Prahy Hernych přešel přes první kolo turnaje "velké čtyřky" poprvé od Wimbledonu 2007. Aktuálně 70. hráč světa bojoval s někdejším finalistou Australian Open zhruba tři a půl hodiny a na třetí pokus ho poprvé v kariéře porazil. Rozhodující brejk získal v sedmém gamu páté sady, kdy se dostal do vedení 4:3 a vítězství v zápase potvrdil dvěma dalšími vyhranými gamy.

V druhém kole se Hernych utká s turnajovou osmičkou Nikolajem Davyděnkem. S ruským tenistou, jenž dnes ve třech setech zdolal německého kvalifikanta Dietera Kindlmanna, má negativní zápasovou bilanci 2:4.

Také Záhlavovou-Strýcovou čeká v jejím vůbec prvním utkání druhého kola na US Open turnajová osmička, Běloruska Viktoria Azarenková. Ta na úvod ztratila z Rumunkou Dulgheruovou jen dvě hry, s třiadvacetiletou Češkou se dosud neutkala.

Český tenista Radek Štěpánek postoupil do druhého kola US Open, když ve třech setech vyřadil Itala Simoneho Bolelliho. Lucie Hradecká naopak nestačila na 31. nasazenou Rusku Jelenu Vesninovou a vypadla po dvou setech hned v prvním kole.

Třicetiletý Štěpánek, nasazený jako číslo 15, porazil osmašedesátého tenistu světa 6:4, 6:4 a 6:4. Připojil se tak ke krajanům Janu Hernychovi a Barboře Záhlavové-Strýcové, kteří v první den na Flushing Meadows prošli do druhého kola. Štěpánkovým dalším soupeřem bude dvaadvacetiletý Argentinec Leonardo Mayer (59. v žebříčku ATP), s kterým se utká poprvé v kariéře.

S turnajem se naopak rozloučila Hradecká, která finalistce z New Havenu Vesninové podlehla 4:6 a 6:7 (5:7). Napodobila tak českou ženskou jedničku Ivetu Benešovou, která v pondělí překvapivě skončila na raketě Američanky Bethanie Mattekové-Sandsové.

Čtyřiadvacetiletá Hradecká, která se začala ve dvouhře prosazovat až v poslední době, vypadla hned v prvním kole, stejně jako ve Wimbledonu. Jejím nejlepším počinem na grandslamu zůstává účast ve druhém kole letošního Roland Garros.

Češi na US Open
Ženy - dvouhra, 1. kolo:
Záhlavová-Strýcová (ČR) - Domachowská (Pol.) 2:6, 6:2, 6:3, Matteková-Sandsová (USA) - Benešová (ČR) 6:3, 6:4.
Muži - dvouhra, 1. kolo:
Štěpánek (15-ČR) - Bolelli (It.) 6:4, 6:4, 6:4, Hernych (ČR) - Schüttler (Něm.) 1:6, 7:6 (7:5), 6:4, 2:6, 6:3.

Reklama